De tentoonstelling is ‘Verrassend, Kleurrijk en Hedendaags’

Van 18 oktober tot en met 5 januari 2025 presenteert Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling "De KunstParade: Verrassend – Kleurrijk – Hedendaags." Dit is de laatste expositie voor de tijdelijke sluiting van het museum voor een grootschalige verbouwing. Het toont een omvangrijke selectie kunstwerken van gevestigde en opkomende kunstenaars met een bijzondere band met Delft. De KunstParade biedt een kleurrijk en divers kijkje in de nieuwe beeldende kracht die de stad voortbrengt, met 38 grote installaties, objecten, schilderijen en tekeningen verspreid over de museumzalen en daarbuiten.

Diversiteit in kunst

Bijna de helft van de getoonde kunstwerken komt uit de eigen collectie van het museum en is na lange tijd weer te zien. Bezoekers kunnen genieten van abstracte schilderijen van onder anderen Jaap van den Ende, Bram Zwartjens, Chris Dagradi, Robert Smit en Steven van der Kruit. Daarnaast zijn er hedendaagse (semi-) figuratieve werken te bewonderen van kunstenaars als Hanny Reneman en Erik Pape. De tentoonstelling biedt een grote verscheidenheid aan kunstdisciplines, materialen en technieken. Zo zijn er foto’s van Willem van den Hoed en Coen de Jong, een kunstwerk van geëmailleerd metaal van Gracia Khouw, een pvc-strandbeest van Theo Jansen, en verder video’s, houtskooltekeningen, installaties, textiel en een tapijt van natuurlijke materialen.

Specifieke opdrachten voor jong talent

Naast werken van gevestigde kunstenaars, bevat de tentoonstelling ook nieuwe creaties van jong talent. TU-student Lars Geluk en Eugenie Boon hebben speciaal voor De KunstParade nieuw werk gemaakt. Geluk, op het kruispunt van kunst, wetenschap en techniek, realiseert een metershoog tweeluik; een kleurrijke, hyper-technologische interpretatie van glas-in-loodramen. Boon creëert een indrukwekkende installatie die reflecteert op het gedeelde slavernijverleden van Delft en Curaçao. Daarnaast kreeg Marije Vermeulen de opdracht een kleurrijk drieluik te maken dat de tentoonstellingszalen verbindt met een grafisch KunstParadelint.

Een brede blik op Delftse kunst

Met De KunstParade wil Museum Prinsenhof Delft zijn netwerk van kunstenaars met een band met de stad verbreden en versterken. Dit betekent niet alleen kunstenaars die in Delft wonen of werken, maar ook zij die een 'Delftse Blik' hebben – open en innovatief. Door breder te kijken, wil het museum inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s, en zo hedendaagse kunst(enaars) aantrekken die goed aansluiten bij de visie en collectie van het museum. De KunstParade biedt een terugblik op de collectie van het museum en een vooruitblik op een inclusievere toekomst voor hedendaagse kunst.
Janelle Moerman: “Al lang hebben wij de wens om hedendaagse kunstenaars uit te lichten die een bijzondere band met Delft koesteren. Eindelijk komt die droom nu uit. Het is waanzinnig om te zien hoeveel talent deze stad heeft voortgebracht”.

Laatste kans voor de verbouwing

De KunstParade is de laatste tentoonstelling voor de tijdelijke sluiting van het museum voor een grootschalige verbouwing. Dit is een uitstekende gelegenheid voor bezoekers om nog een laatste keer de vaste collectie en het historische gebouw te bekijken. Tijdens de sluiting organiseert Museum Prinsenhof Delft een gevarieerd programma in de stad en daarbuiten. Topstukken gaan ‘uit logeren’ bij onder meer het Rijksmuseum en kleinere instellingen in de regio. Het museum blijft actief met educatieve theatervoorstellingen in samenwerking met Theater De Veste, muurschilderingen in de wijk, en een podcast. Bovendien blijft het museum digitaal toegankelijk via de nieuwe collectiesite.
 
 
Dit werk van de in 2014 overleden beeldend kunstenaar Tony Monsanto uit Curaçao maakt ook deel uit van de tentoonstelling. Monsanto ontving in 2009 de Cola Debrotprijs en zijn kunst blijft inspireren en verrassen.

Deelnemende kunstenaars

De expositie omvat werken van een breed scala aan kunstenaars, waaronder Karin Arink, Judith Aardse, Jitske Bakker, Edith Bons, Eugenie Boon, Wieneke Bremer, Chris Dagradi, Jaap van den Ende, Rob van Es, Lars Geluk, Rik van Hazendonk, Jan Henderikse, Willem van den Hoed, Chung Hsi Han, Aart Houtman, Theo Jansen, Coen de Jong, Wilma Keizer, Gracia Khouw, Yubi Kirindongo, Steven van der Kruit, Christina Coridou, Tony Monsanto, Bob Negrijn, Gilles van Oosten, Erik Pape, Philip van Pieterson, Hanny Reneman, Suzanne Rensink, Martin Roemers, Frank van der Salm, Mette Sterre, Robert Smit, Frans van der Vaart, Marije Vermeulen, Iaan Waldeck en Bram Zwartjens.