Kom in aanraking met de Nederlandse Gebarentaal en Dovencultuur

Foto: Getty Images

Gebarentaal is geen makkelijke taal om onder de knie te krijgen, maar toch is het heel belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan de dovencultuur. Doven en slechthorenden kunnen het nog vaak lastig hebben in onze maatschappij. Op 11 november in er in het Prinsenkwartier een bijzondere kennismaking met de wereld van deze taal en cultuur. ‘’De erkenning van deze taal is zo recent, dat is schokkend,’’ zegt projectleider Ed Mos tegen Omroep Delft.

Tijdens deze avond laat Tobias de Ronde het belang, de waarde en de rijkdom van de gebarentaal zien en ervaren. Tobias is doof en docent Nederlandse gebarentaal (NGT) aan de Hogeschool Utrecht en deed ook een onderzoek naar jongerentaal in NGT. De Ronde presenteert de avond en er is een tolk die hem vertaalt. Een soort omgekeerde situatie van de persconferentie dus.

Mos: ‘’Deze avond zal een indringende ontmoeting zijn met de NGT. Je komt niet alleen met taal in contact, maar met een hele cultuur. Het verhaal is boeiend, soms bijzonder aangrijpend en bovenal een verhaal met toekomst. En ten onrechte bij velen nog onbekend.’’

‘’Ik denk dat het een belangrijk onderdeel van onze maatschappij is’’, aldus Mos. ‘’Deze groep mensen wordt nog weleens vergeten. Het is belangrijk dat er nog veel meer aandacht aan gebarentaal komt.’’ De Ronde: “Mijn droom is een wereld zonder communicatie obstakels. Een wereld waarin doven en slechthorenden mensen met elkaar communiceren.”

Obstakels
Doven zijn snel buitengesloten van sommige dingen, waar andere mensen geen idee van hebben. Een voorbeeld, zegt Mos: ‘’Neem bijvoorbeeld een omroepbericht van de NS op stations. De doven hebben geen idee wat er gezegd wordt, maar het brengt wel een hoop onrust met zich mee als al de reizigers die wel goed kunnen horen zich ineens gaan verplaatsen.’’

Mos: ‘’Het aspect van erkenning van de taal is zo recent, dat is schokkend. In bijvoorbeeld Amerika en Canada wordt het al veel langer erkend. Daar hebben mensen altijd het recht om een tolk erbij te halen.’’ Mos roept hiermee de vraag op: ‘’Hebben we hier wel werkelijk zo’n open maatschappij?

Zelf gebarentaal leren
Je kunt alvast wat stappen nemen om de taal te leren. Je hebt verschillende letterspellen waarmee je alle 26 handgebaren van het alfabet leert. ‘’Steeds meer mensen melden zich aan voor cursussen, dat is een hele fijne ontwikkeling,’’ vertelt Mos.
Wil jij graag aanwezig zijn en je onderdompelen in deze taal? Via deze site kun je tickets bestellen om het live bij te wonen of vanuit huis te kijken.


Sprekend Prinsenkwartier
Elke tweede donderdag van de maand is er Sprekend Prinsenkwartier, avonden waarin onze taal gevierd wordt. Van verhalen over de oerbeginselen van het Nederlands tot optredens van rappers en ouderwetsche troubadours.