Museum Prinsenhof haalt bijzonder glas-in-loodraam binnen
Museum Prinsenhof heeft sinds kort een bijzonder stuk in handen. Het is een tot dusver onbekend ‘koninklijk’ glas-in-loodraam uit 1936 van kunstenaar Max Nauta. Het museum heeft het stuk bemachtigd op een veiling. Op het glas is de doop te zien van de jongste zoon van Willem van Oranje -Frederik Hendrik- in 1584.
Het glas-in-lood stuk is een onderdeel van het veel grotere ‘Vorstinnenraam’ aan de noordzijde van de Nieuwe Kerk. Frederiks’s moeder, Louise de Coligny is erop te zien met de jonggeborene op de arm. Het raam staat voor moederliefde binnen het huis Oranje-Nassau.
In de collectie van Museum Prinsenhof bevindt zich al een getekende voorstudie voor hetzelfde raamonderdeel. Deze is enkele jaren geleden geschonken aan het museum door nazaten van Nauta en zal vier maanden lang naast de nieuwe aanwinst worden gepresenteerd.
Intensieve restauratie
Door deze link met Delft vormt de aankoop een aanwinst van het historisch erfgoed voor de stad. Na een intensieve restauratie krijgt het een vaste plek bij de tentoonstelling van Willem van Oranje is hier.
Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Het raam verbeeldt een belangrijke episode uit het leven van Willem van Oranje, namelijk de doop van zijn zoon Frederik Hendrik in de Nieuwe Kerk, maar dan gezien vanuit het perspectief van de echtgenote en moeder. Verbeeldingen van vrouwen zijn schaars in onze collectie. Met deze aankoop voegen we een portret van Louise de Coligny toe aan de collectie.”
Kunstenaar en glazenier Max Nauta (1896-1957) heeft het raam laten maken bij onderneming Schrier en De Ru in Haarlem. Zijn moeder en zijn vrouw, Lenie Nauta-Kettner, staan model voor de twee hofdames die achter Louise de Coligny staan. Dat het raam bestond wist tot op heden niemand.
Belangrijke aanwinst
Naast dat het een belangrijke aanwinst is voor de Oranjecollectie is het raam ook een interessante aanvulling op de deelcollectie glas. Museum Prinsenhof bezit al een aantal glas-in-loodramen die te maken hebben met Willem van Oranje, zoals het Glas-in-loodraam met medaillonportret van Willem van Oranje van Johan Hendrik Sikemeier uit 1934.