Zorg voor het verhaal achter de foto

Op woensdag geeft de Delftse topfotograaf Willem de Bie, bekend van de rubriek Dubbel Delft, in het radioprogramma Delft Centraal tips hoe je betere foto’s kan maken met je smartphone. In de derde aflevering biedt De Bie opnieuw waardevolle inzichten voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. Deze keer behandelt hij twee belangrijke aspecten van fotografie: het vertellen van een verhaal met je foto's en het gebruik van een statief of selfiestick.
Gemaakt met een selfiestick

Selfiestick is eigenlijk klein statief
De Bie begint met de selfiestick, een populair hulpmiddel bij smartphonefotografie. “Het is een prachtig instrument om foto’s mee te maken, omdat je letterlijk en figuurlijk boven jezelf kunt uitstijgen,” vertelt hij. Hij benadrukt dat de naam ‘selfiestick’ de lading niet volledig dekt. “Eigenlijk is het een klein statief waarmee je veel meer kunt doen.”De Bie raadt aan om een selfiestick met een USB-aansluiting te kopen. “Hiermee kun je de camera bovenop het statief plaatsen en onderaan een knopje gebruiken om de foto te maken. Dit is ideaal voor selfies, maar ook voor foto’s van bijvoorbeeld concerten. Je kunt boven de mensenmassa uitkomen en zo een unieke foto maken.”Een ander voordeel van de selfiestick is dat je deze ook in omgekeerde richting kunt gebruiken. “Je kunt er foto’s mee maken op hoogte, wat zorgt voor een totaal ander perspectief. Een meter extra hoogte kan het verschil maken tussen een standaard foto en een unieke opname,” legt De Bie uit. Bij dit artikel staat een foto bij de Korte Geer en het Armamentarium als voorbeeld van deze techniek. “Het geeft een beetje een drone-effect, maar blijft laag genoeg om diepte in de foto te houden.”

Het verhaal in de foto
Het tweede onderwerp dat De Bie aansnijdt, is het belang van het verhaal in elke foto. “Elke foto moet een verhaal vertellen,” stelt hij. Dit betekent dat de foto meer moet zijn dan slechts een momentopname van iemand die poseert voor een herkenbaar gebouw. “Vaak staan mensen bovendien niet op de juiste afstand, waardoor het gebouw niet volledig in beeld komt en het verhaal onvolledig blijft.”Volgens De Bie is voorbereiding essentieel. “Bedenk van tevoren welk verhaal je met een foto wilt vertellen. Dit kan zelfs met een spontane opname, zoals de foto die mijn dochter maakte van onze kat. De kat nam een bijzondere houding aan omdat hij waarschijnlijk een vogel zag. Het verhaal wordt dan verteld door het onderwerp zelf.”Op vakantie is het verleidelijk om veel foto’s te maken, maar De Bie raadt aan om eerst om je heen te kijken en na te denken over het frame dat je wilt vastleggen. “Neem bijvoorbeeld foto’s van je kinderen of kleinkinderen op het strand. Door afstand te nemen en te letten op de omgeving, zoals een stormachtige lucht en schuim aan de rand van de zee, kun je een krachtig verhaal vertellen.”

Geduld en voorbereiding
Het vertellen van een verhaal met je foto’s vereist geduld en voorbereiding. “Je moet altijd stand-by staan voor het geval je mazzel hebt en een bijzonder moment kunt vastleggen,” zegt De Bie. Dit geldt ook voor het fotograferen van huisdieren. “Je kunt beter twee prachtige foto’s hebben dan twintig middelmatige opnames.”Vakantiefoto’s vormen hierop geen uitzondering. “Of je nu in Disneyland of de Efteling bent, kijk om je heen en probeer een verhaal te vertellen. Het lukt niet altijd, maar dat is niet erg. Neem ook de gebruikelijke vakantiekiekjes voor je eigen herinneringen,” adviseert De Bie.Na de vakantie is het belangrijk om een selectie te maken van de beste foto’s voordat je ze aan familie en vrienden laat zien. “Neem alleen de foto’s die je echt geslaagd vindt. Moderne camera’s markeren vaak goede foto’s met een kroontje, en deze digitale selectie klopt vaak wel. De rest kun je beter weggooien.”

Creativiteit, voorbereiding en geduld
De fototips van Willem de Bie benadrukken het belang van creativiteit, voorbereiding en geduld in fotografie. Of je nu een selfiestick gebruikt om unieke perspectieven te creëren of bewust nadenkt over het verhaal dat je met je foto wilt vertellen, de kern van goede fotografie ligt in het vermogen om momenten op een betekenisvolle manier vast te leggen. Neem de tijd om je omgeving te verkennen en wees bereid om buiten de gebaande paden te treden. Uiteindelijk draait het om de kwaliteit van je foto’s en de verhalen die je ermee vertelt.

"Je moet altijd stand-by staan voor het geval je mazzel hebt en een bijzonder moment kunt vastleggen,” aldus De Bie
Door afstand te nemen en te letten op de omgeving, zoals een stormachtige lucht en schuim aan de rand van de zee, kun je een krachtig verhaal vertellen.”, zegt De Bie