110 miljoen euro aan bezuinigingen op openbaar vervoer: ‘OV is basisvoorziening!’

“Deze bezuiniging van 10% legt de dagelijkse mobiliteit van ongeveer 4 miljoen Nederlanders in de waagschaal,” aldus een brief van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag én de Vervoerregio Amsterdam. Deze twee organisaties die beide van groot belang zijn in het regionaal openbaar vervoer waarschuwen: “Voor alle gebruikers van het OV in deze regio's gaan de kosten omhoog.”
Bus, ter illustratie

Aldus schrijven de MRDH en de Vervoerregio Amsterdam in een brandbrief aan het kabinet. De twee organisaties, die gezamenlijk 68 procent van het regiovervoer in Nederland vertegenwoordigen, waarschuwen dat de bezuiniging ter waarde van 110 miljoen euro verstrekkende gevolgen hebben. Zo waarschuwt men onder meer voor ‘vervoersarmoede’ en slechtere bereikbaarheid. De vervoersautoriteiten schatten in dat kosten voor het OV in deze regio’s zullen stijgen met 12 procent. Dit terwijl MRDH en Vervoerregio Amsterdam stellen dat 10% van de Nederlanders vervoer nu al met moeite kan betalen.

Basisvoorziening
De MRDH en Vervoerregio Amsterdam waarschuwen tevens dat slechtere bereikbaarheid ook andere problemen vergroot: “slechter openbaar vervoer raakt niet alleen bestaande huizen, maar ook de 400.000 nieuwe woningen die gebouwd moeten worden tot 2040. Het wordt lastig om deze woningen te voorzien van goed openbaar vervoer, zeker als ze buiten de stad gebouwd worden.”

De conclusie is voor de vervoerregio’s dat de geplande bezuinigingen afgewend moeten worden. “Openbaar vervoer is een basisvoorziening die in stand moet blijven en daarom doen wij deze dringende oproep,” schrijft men. Hierbij vragen de regio’s aan onder hen vallende gemeenten, waaronder Delft, om de brief te ondertekenen. Delftse wethouder Martina Huijsmans heeft dit ook gedaan.