65-plusser belanden vaker met ernstig letsel op de spoedeisende hulp

Het aantal 65-plussers dat in Nederland met ernstig letsel op de spoedeisende hulp belandt na een val is in de afgelopen tien jaar met 17 procent gestegen. Dit blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Daarom wordt er door VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van valpartijen, tijdens de Valpreventieweek die maandag 30 september is begonnen. Door bijvoorbeeld een valrisicotest te doen, weten ouderen in Delft of hun kans om te vallen groot of klein is.
Laatbloeiers, ter illustratie | Foto: Marije Kuiper

VeiligheidNL benadrukt dat iedere val een risico vormt. Want als je eenmaal bent gevallen, is de kans op een volgende val groter. “Vallen is niet normaal en hoort niet bij gezond ouder worden”, zegt Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. “Vooral de groep 65- tot 75-jarigen kan actie ondernemen om het risico op een val te verlagen. De eerste stap is de kans op vallen in kaart brengen door de online valrisicotest te doen. Als je een hoog valrisico hebt, krijg je tips om daarmee aan de slag te gaan.” 

Ook in Delft zijn er cursussen die je tips geven om daar mee om te gaan. Zo heb je de valpreventie groepslessen “Delft blijft staan”. Tijdens de gratis cursus ga je aan de slag met het verbeteren van je balans, mobiliteit en spierkracht. Wil je meer informatie of aanmelden, dan kan dat hier.