80 jaar bevrijding: Kinderen maken wandeling door Joods Delft

Willem Jan Pijnacker Hordijk, van Stichting Herinneringsstenen Delft, maakt 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog en de holocaust stadswandelingen met leerlingen van de Montessorischool door ‘Joods Delft’. Hij laat hen zien dat de straten van Delft zitten vol met verwijzingen naar het verleden.

Reportage: Jaya Soechit en Parsa Alizadeh
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vanuit Delft 142 joden weggevoerd. Pijnacker Hordijk bedacht een wandeling door Delft, waarbij je langs plekken komt die herinneren aan deze stadsgenoten. 

 

Stolpersteine
Pijnacker Hordijk ontmoet de leerlingen van de Montessorischool bij de synagoge aan de Koornmarkt. Daar vertelt hij over het jodendom; over de gebruiken en symbolen van het geloof, maar ook dat joden gewoon mensen zijn – die onderling verschillen in hoe ze eruitzien en wat ze denken.

 

Vanuit daar begint de wandeling. De enthousiaste groep leerlingen luistert naar Pijnacker Hordijks verhalen over mensen die ooit woonden in Delft. En wanneer hij hen op zoek laat gaan naar Stolpersteine, messing steentjes die liggen bij de huizen waar joden leefden voor de gruwelen van de oorlog, rennen ze door de straat. 

 

Niet vergeten
Docent Sara Westrik vertelt ondertussen dat de kinderen de laatste tijd druk bezig zijn met de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er leerlingen naar het achterhuis van Anne Frank geweest, of naar kamp Westerbork. De lessen lijken binnen te komen bij de scholieren. Een van hen zegt: “Het is belangrijk dat we het niet vergeten, zodat het niet nog eens gebeurt."

 

80 jaar vrijheid in Delft 
Tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren we de bevrijding van onze stad. Vanaf maandag 28 april brengt Omroep Delft verhalen, videoreportages en radio-uitzendingen over de bevrijding en de impact van de oorlog op Delft en haar inwoners. Mis het niet! Volg ons voor een indringende terugblik op 80 jaar vrijheid in Delft.