Aantal verkeersdoden met bijna de helft gedaald in Haaglanden

In de veiligheidsregio Haaglanden, waar Delft onder valt, is het aantal verkeersdoden aanzienlijk gedaan vorig jaar. Het aantal dodelijke slachtoffers ging van 37 in 2023, naar negentien in 2024.

Een fietser zonder helm op e-bike | Foto: Parsa Alizadeh
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in de landelijke cijfers daalt het aantal verkeersdoden: vorig jaar kwamen in Nederland 675 mensen om door een verkeersongeval: negen verkeersdoden minder dan in 2023.  

 

De meeste dodelijke slachtoffers in het verkeer zijn fietsers op leeftijd, vooral zeventig- en tachtigplussers. 

 

Haaglanden op zevende plek 
Om regio's met elkaar te vergelijken, heeft het CBS uitgerekend hoeveel verkeersdoden er zijn per duizend kilometer weg in die regio. Op de landelijke ranglijst scoort Haaglanden vorig jaar opvallend laag: met 5,3 doden per duizend kilometer weg. Dat is een zevende plek, na regio's als Utrecht, Gelderland Midden en Zaanstreek. 

 

Amsterdam-Amstelland heeft met een gemiddelde van 9,5 de meeste dodelijke ongevallen in Nederland. Rotterdam staat met 8,4 op de tweede plek. Daarin staat Hollands Midden met 6,9 doden per duizend kilometer weg op een derde plek van Nederland. 

 

Volgens hoofdsocioloog Tanja Traag van het CBS is het niet zo dat lokale bestuurders op basis van deze cijfers nu meteen kunnen zeggen dat hun beleid werkt of niet. 

 

'Je kan dat ook zien aan de landelijke cijfers, dat het enorm kan fluctueren. Stel er is een dodelijk ongeval geweest met een touringcar, dan heb je lokaal ineens een enorme stijging, maar dat betekent niet dat de weg ineens veel onveiliger is geworden.' 

 

Minder doden in auto-ongelukken, meer fietsers 
Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat het aantal verkeersslachtoffers in Nederland in 25 jaar tijd enorm is afgenomen met 42 procent. In het jaar 2000 kwamen er nog 1166 mensen om in het verkeer. Vooral het aantal mensen dat is omgekomen bij een auto-ongeluk neemt af. 

 

Ook de leeftijd van verkeersslachtoffers is veranderd: waren dat 25 jaar geleden nog vooral twintig- en dertigers, nu zijn het vooral ouderen van boven de tachtig op de fiets. Sinds 2022 zijn de meeste verkeersdoden fietsers. 

 

Een aanzienlijk deel van de zeventigplussers dat met de fiets omkomt in het verkeer had geen botsing gehad, zelfs niet met bijvoorbeeld een paaltje. Een ongelukkige val is de doodsoorzaak van 36 procent van de fietsslachtoffers. Dat is maar net minder dan de dodelijke ongevallen tussen fietsers en auto's: 42 procent. 

 

E-bikes en hoofdletsel 
Van de fietsers die in 2024 omkwamen reed minimaal 44 procent op een e-bike. Dat aantal zou hoger kunnen zijn omdat er in de rapporten die het CBS gebruikt niet altijd wordt opgeschreven of het gaat om een e-bike of een gewone fiets. 

 

De doodsoorzaak van de overleden fietsers is het vaakst hoofdletsel. Op woensdag is VeiligheidNL begonnen met de 'Zet 'm Op'-campagne, met als doel dat meer Nederlanders vrijwillig kiezen voor een fietshelm. Zij becijferden dat meer dan 12.500 fietsers die een ongeval kreeg hersenletsel opliep. 

 

Voor het onderzoek combineerde het CBS de cijfers van schouwartsen, dossiers van het Openbaar Ministerie en gegevens uit onderzoeksrapporten van de politie en Rijkswaterstaat.