Acht Delftenaren onderscheiden tijdens jaarlijkse Lintjesregen
Nietsvermoedend en meegelokt door familie, collega's en medevrijwilligers: acht inwoners van Delft zijn vandaag in het zonnetje gezet, in het kader van de jaarlijkse lintjesregen. Tijdens de feestelijke ceremonie ontvingen de Delftenaren hun onderscheiding van burgemeester Marja van Bijsterveld vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet of uitzonderlijke maatschappelijke verdiensten.
“Prachtige prestaties en goed werk mogen niet onopgemerkt blijven”, aldus de gemeente Delft. In dit 210de 'lintjesjaar' viel die eer te beurt aan acht Delftenaren. Allen zijn in de raadszaal van het stadhuis benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, met uitzondering van één, die de hogere onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontving.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Renske Oldenboom, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Oldenboom was meer dan 25 jaar studentenpredikant in Delft. Zij bood steun bij verlies, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Haar rol binnen MoTiv, het centrum voor persoonlijke ontwikkeling van de TU Delft, en haar werk aan geestelijke zorg binnen de TU Delft maken haar volgens de uitreikers van blijvende betekenis voor generaties studenten.
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bertjan Bosselaar is actief als vrijwilliger bij De Jessehof, een inloophuis voor mensen in een sociaal isolement. Daar vervult hij diverse taken, van gastheer en vertrouwenspersoon tot bestuurslid en chauffeur. Ook binnen de protestantse kerk in Delft speelde hij een rol, onder meer als ouderling en vertaler van kerkdiensten.
Jan Preuninger is al tientallen jaren vrijwilliger bij korfbalvereniging Fortuna. Hij was onder meer hoofdtrainer en voorzitter, en blijft zich inzetten voor sportieve én sociale betrokkenheid binnen de vereniging. Zo helpt hij ook jongeren, nieuwkomers en werkzoekenden via de club.
Marieke Rompelman-van Karsen werkte als docent en opleider in het Montessori-onderwijs, en bleef na haar pensioen actief op het gebied van educatie. Ze is betrokken bij het Vermeer Centrum Delft en het Museum Paul Tetar van Elven, waar ze lesmateriaal ontwikkelt en bezoekers rondleidt.
Jan Paul Peters kocht de monumentale synagoge in Delft aan met de zelf opgerichte stichting Tot Behoud van de Synagoge. Hij zette zich in voor de renovatie en herbestemming van het gebouw als cultureel en religieus centrum. Nog steeds is hij nauw betrokken bij het behoud van de synagoge.
Adri Tetteroo-Akkerman is al vijftig jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging SEP. Ze vervult verschillende rollen binnen de club, waaronder teamcoördinatie, keuken- en bardiensten, en organisatie van evenementen.
Rob Doorduijn is actief als vrijwilliger binnen de protestantse gemeenschap in Delft. Hij organiseert onder meer gebedsbijeenkomsten en vervulde bestuursfuncties bij religieuze organisaties. Tot 2000 is Doorduijn ook vrijwillig betrokken geweest bij de evangelische boekwinkel Bijbel-In aan de Voldersgracht.
Ank Heijn-Papousek is al decennialang actief als vrijwilliger bij de Delftse Gehandicapten Vereniging en Ipse de Bruggen. Ze was betrokken bij zorg voor terminaal zieken. Nog altijd bezoekt en ondersteunt zij wekelijks de bewoners van Ipse de Brugge, die haar al sinds 1982 kennen. Dat doet zij allemaal vanuit haar rolstoel.
Koninklijke erkenning
De lintjesregen vindt jaarlijks plaats in de dagen voorafgaand aan Koningsdag. Vrijdag hebben ruim 3400 mensen in het land een oranje lintje gekregen voor hun inzet. De Orde van Oranje-Nassau kent meerdere graden: de meeste onderscheidingen betreffen een benoeming tot Lid, doorgaans voor lokale of regionale inzet. Een benoeming tot Ridder duidt vaak op verdiensten van bredere maatschappelijke betekenis. Vorig jaar ontvingen achttien inwoners van Delft een lintje. In 2023 waren dat er vijftien.
Voordracht indienen
Delft roept inwoners op om mensen voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding. Kent u iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor de samenleving? Dien dan vóór 15 juni 2025 een voordracht in via www.lintjes.nl. Voor hulp of informatie kunt u contact opnemen met Sandra van Vianen via representatie@delft.nl of bel naar 14 015.