Delftse politie houdt in twee weken vijftien 'moneymules' aan


De Delftse politie heeft in de afgelopen twee weken vijftien mensen aangehouden die er van verdacht worden zich te laten gebruiken als 'moneymule'. De verdachten zijn tussen de 21 en 61 jaar oud.

De verdachten kwamen naar voren in een onderzoek van een andere politie-eenheid, het is onduidelijk welk onderzoek. De meeste van de verdachten zijn benaderd via besloten groepen op social media, met de vraag of ze makkelijk geld willen verdienen.

Drugsdealers
Het enige wat ze hiervoor hoefden te doen was hun bankrekening ter beschikking stellen. Hierop zou een geldbedrag worden gestort, waarvan een deel voor de zogeheten moneymule – de persoon die zijn bankrekening ter beschikking stelt – zou zijn.

Al gelezen? Delftse Compassiebeer komt weer tot leven >

Maar dit geld ontvingen de moneymules echter nooit, de criminelen gebruikten de rekeningen in de meeste gevallen om ‘Vriend-in-nood’ oplichting mee te plegen. Hierbij sturen oplichters, slachtoffers appjes waarin ze zich voordoen als vrienden of bekenden van het slachtoffer. Bijvoorbeeld: "mama dit is mijn nieuwe nummer, ik moet een rekening betalen en dit lukt nu niet, zou jij dit kunnen betalen voor mij?" aldus de politie.

Daarnaast werden in een aantal andere gevallen de moneymules gevraagd of ze hun identiteitsbewijs af wilde geven, hiermee openden de criminelen online een rekening. Ook werden er in enkele gevallen identiteitsbewijzen als onderpand gegeven aan drugsdealers in ruil voor verdovende middelen.

Grote gevolgen
Rechercheur Wies, betrokken bij de zaak, vertelt: “Het is strafbaar om je identiteitsbewijs af te geven aan een ander. En al helemaal als je weet dat hier dan strafbare feiten of mee gepleegd gaan worden of als iemand er misbruik van gaat maken.’’

Volgens Wies worden de verdachten verleidt door het aanbod om snel geld te verdienen, omdat ze schulden hebben of iets heel graag willen kopen dat ze niet kunnen betalen.

Nieuwe en verzachtende opties rondom megaschool Tanthof brengen partijen niet samen: ‘’Keus is bouwen of bouwen’’ >

‘’Criminelen spelen hier slim op in. Mijn oproep is: doe het niet! Als je gepakt wordt als moneymule zijn de gevolgen echt groot en ze achtervolgen je nog een hele lange tijd. Je kunt bijvoorbeeld een strafblad krijgen, je kunt geen bankrekening meer openen en je kunt geen lening afsluiten als je een huis wilt kopen” aldus rechercheur Wies.

Meer weten wat een moneymule, geldezel of katvanger is? Kijk dan op de themapagina moneymules van de politie.