Al maandenlang herrie in De Vijverhof en verbouwen is voorlopig niet voorbij

“We zitten soms gevangen omdat we bij die werklui moeten blijven,” zegt de 85-jarige Piet Jansen tegen Omroep West. “We zijn ook onze privacy kwijt.” Al maanden is er herrie in De Vijverhof en, ondanks dat een bepaalde mate van overlast te verwachten viel, zijn de senioren het zat. Begin 2025 moet de grootschalige verbouwing voorbij zijn, maar de rust zal van beperkte duur zijn: eind 2026 moet er begonnen worden aan de bouw van een wooncomplex dat tegen De Vijverhof aan komt te staan.
De Vijverhof in Delft | Foto: Omroep West

“Ze helpen elkaar niet, ze sturen gewoon maar iemand, ze staan om 7.00 uur bij je voor de deur om iets af te schilderen. Er wordt niets gezegd over wanneer ze komen en dan moet je maar thuis zijn.” Aldus foetert Piet Janssen tegen Omroep West. "We weten van de klachten. Die nemen we uiteraard zeer serieus. Het is ook een pittig traject voor bewoners met de nodige overlast. Daar zijn de afgelopen weken meerdere goede gesprekken over geweest met ongeruste bewoners, onder wie ook de bewonerscommissie. We hebben daarbij heldere afspraken gemaakt over het vervolg.” Aldus laat een woordvoerder van Habion weten in antwoord op vragen van Omroep Delft. Habion is de stichting die zich bezighoudt met het verhuren van de woningen in De Vijverhof aan senioren.

Nieuwbouw
Opvallend is echter dat bewoners de komende jaren nog met herrie zullen moeten leven. “We liggen nog op schema. Dat betekent dat de verbouwing klaar is begin 2025.” Zo laat de woordvoerder van Habion weten, maar nadat deze verbouwing afgelopen is volgt de bouw van een nieuw complex. Volgens de website van Habion moet dit complex 60 woningen bevatten en komt het tegen De Vijverhof aan te staan. De woordvoerder van Habion schrijft: “De nieuwbouw is nog in ontwerpfase. De methode die we zullen hanteren geeft zo weinig mogelijk overlast en houdt daarbij rekening met de bewoners van de woningen die verbouwd zijn. De start van de bouw is afhankelijk van de omgevingsvergunning. De verwachting is dat we eind 2026 kunnen beginnen.”

‘Voor verbetering vatbaar’
Klachten over De Vijverhof zijn niet nieuw. In 2019 verschenen er berichten in de media over bewoners die klaagden over de slechte staat van het wooncomplex. In reactie hierop kwam er een bericht op de website van Habion: “Afgelopen week (de week van 11 mei 2019) verschenen er in het Algemeen Dagblad enkele artikelen over De Vijverhof in Delft. Er zou van alles mis zijn in dat gebouw en met het beheer. Als eigenaar hebben wij ons verbaasd over de berichtgeving. Jammer als bewoners het gebouw ervaren zoals staat beschreven. Natuurlijk zijn er zaken voor verbetering vatbaar, maar wat ons betreft geven de berichten een onvolledig beeld van de situatie in De Vijverhof.”

In het licht van de in 2019 al bestaande klachten, was het niet als een verbazing dat er een grote verbouwing kwam in De Vijverhof. De verbouwing is behoorlijk grootschalig. De plannen zijn volgens Habion volledig in samenwerking met de bewoners gemaakt. Naar hun wens wordt De Vijverhof een ‘Liv inn’. Dit wil zeggen dat er verschillende voorzieningen voor de bewoners in het pand komen. op de website van Habion schrijft men over ‘een leefkeuken, een plein waar u actief kunt zijn en elkaar kunt ontmoeten en een WellYess waar u kunt sporten en bewegen en waar u de kapper en fysiotherapeut kunt bezoeken’.

Verduurzaming
Buiten deze vernieuwingen — en de nodige renovaties van de bestaande woningen — wordt er verduurzaamd. Hierover meldt de woordvoerder van Habion aan Omroep Delft: “De voorbereidingen van de aansluiting op het warmtenet zijn getroffen. Aansluiting kan plaatsvinden na afloop van de verbouwing. De aansluiting van De Vijverhof heeft (nog) geen datum van de netwerkbeheerder gekregen. Om piekbelasting op het net te voorkomen en om ondanks de netcongestie toch de energietransitie te kunnen maken, is een noodstroomvoorziening in het plan opgenomen.”