Automobilisten betalen volgend jaar meer belasting

Rij je een benzine- of dieselauto? Dan ga je vanaf volgend jaar méér belasting betalen. In de provinciebegroting van Zuid-Holland staat namelijk dat de opcenten voor de motorrijtuigenbelasting in 2025 omhoog gaan. Dat komt doordat de provincie méér taken heeft gekregen, daarom is er dus meer geld nodig.

Geparkeerde auto's, ter illustratie
'We moeten soms hele moeilijke keuzes maken. En belastingen verhogen vindt niemand leuk. Dat is een vervelende boodschap, maar aan de andere kant vloeit het ook weer terug de provincie in', legt gedeputeerde Mariette van Leeuwen (BBB, Financiën) uit.

 

De belastingverhoging zorgt ervoor dat bewoners met een compacte 'stadsauto' gemiddeld 6 euro per jaar méér belasting moeten afdragen. Mensen met een middenklasser betalen 20 euro meer en bewoners met een grote SUV gaan 30 euro per jaar extra betalen.

 

Enige belasting voor provincie
Hoeveel belasting je precies betaalt is afhankelijk van het gewicht van de auto en het type brandstof. Elektrische auto's zijn nu nog wel vrijgesteld van belasting, maar dat gaat de komende jaren veranderen. Die korting wordt stapsgewijs afgebouwd.

 

Maar waarom betaalt alleen de bewoner mét een brandstofauto belasting, waarom betaalt niet iedereen gewoon mee? Dat komt doordat het de enige belasting is die de provincie kan heffen. 'En grofweg zorgt die belasting voor zo'n 40 procent van onze inkomsten', gaat Van Leeuwen verder.

 

Zuid-Holland is duurste
Ondertussen is Zuid-Holland een van de duurste provincies voor auto-eigenaren. De 'opcenten' - het percentage waar de belasting mee wordt bepaald - liggen dit jaar op 101.5 procent.

 

Gemiddeld ligt dat percentage in Nederland op 87,5 procent. Dat extra geld is in de provincie echter hard nodig. Volgend jaar krijgt de provincie naar verwachting zo'n 413 miljoen euro aan inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting.

 

'In evenwicht'
'Dat staat ongeveer gelijk aan wat we bijvoorbeeld uitgeven aan het onderhoud aan de wegen en het openbaar vervoer. Dus in die zin is de begroting eigenlijk best in evenwicht, ondanks dat de belasting en de investering in het ov en de infrastructuur eigenlijk los van elkaar staan', gaat de gedeputeerde verder.
Auto file in spiegel, ter illustratie
Toch is het nodig om de opcenten voor het komende jaar te verhogen. 'Want we hebben er als provincie namelijk veel taken bij gekregen. We moeten ons ook bezig gaan houden met de woningbouwcrisis, met de economie en bijvoorbeeld energie.'

 

1 miljard euro uitgeven
Het komende jaar wordt er zelfs iets meer dan 1 miljard euro uitgegeven. Het gros daarvan gaat naar de woningbouw, de economie, onderzoeken naar windenergie en recreatiebeheer.

 

'We willen het komende jaar met de coalitie op een paar zaken intensiveren. We zien bijvoorbeeld met wonen dat we een beetje achter lopen wat betreft het bouwen van sociale huurwoningen', vertelt de Gedeputeerde daarover.

 

Extra geld voor woningbouw, maatregelen waterkwaliteit
Er wordt bijvoorbeeld jaarlijks 2,9 miljoen euro vrijgemaakt om er extra seniorenwoningen bij te laten bouwen. Daarnaast moet de woningbouw op zichzelf al versnellen: daar wil de provincie 3,5 miljoen euro voor vrij maken. Ook gaat er jaarlijks 2 miljoen euro naar de maatregelen voor de waterkwaliteit.

 

Wel is het maar de vraag of dat geld ook daadwerkelijk op gaat. Al jaren heeft de provincie te maken met onderbesteding: er wordt minder geld uitgegeven dan dat er wordt begroot.

 

'Veel onzekerheden'
'We hebben namelijk gewoon veel te maken met onzekerheden. Dan gaat het om de beschikbaarheid van materiaal, van mensen, prijsstijgingen. Dat maakt het vrij lastig om goed te begroten', zegt Van Leeuwen.

 

Dat de motorrijtuigenbelasting verhoogd wordt is in elk geval nog niet helemaal een uitgemaakte zaak. Op woensdag 13 november nemen de Statenleden een definitief besluit over de maatregelen uit de begroting.


Bron: Omroep West