Beelden geblinddoekt voor klimaatprotest: ‘Kunnen het niet meer aanzien’

Vijf Delftse standbeelden hadden zondagochtend opeens een blinddoek op. De beelden van Stalpaert van de Wiele, Johannes Vermeers Melkmeisje, Christiaan Huygens, Willem van Oranje en Jacques van Marken werden hiermee gebruikt voor een klimaat protest. Met het blinddoeken van deze beelden willen protestgroepen ‘Scientist Rebellion’ en ‘Extinction Rebellion’ zeggen dat deze Delftse iconen het ‘nalatige’ klimaatbeleid ‘niet meer aan kunnen zien’.
Vijf geblinddoekte beelden in Delft | Foto's: Scientist Rebellion

De vijf beelden die in Delft geblinddoekt werden, waren onderdeel van een grotere actie. Door heel Nederland werden volgens Scientist Rebellion ongeveer honderd standbeelden van blinddoeken voorzien. Afgelopen zondag was het namelijk ‘Statue Sunday’, een dag waarop deze protestgroepen oproepen ‘niet weg te kijken van de klimaatcrisis’. 

Klacht van Scientist Rebellion en Extinction Rebellion is dat huidige beleidsmakers wel wegkijken. Zij doen dan ook een oproep aan de politici en bestuurders: ‘Wees eerlijk over de klimaatcrisis, doe wat nodig is en betrek de burgers.’ De mensen die vereerd worden met de in Delft geblinddoekte standbeelden ‘staken hun kop niet in het zand’, aldus de protestgroepen. Tegen de beleidsmakers van nu zeggen ze: “Als je bang bent voor de feiten, krijg je nooit een standbeeld."