Bewonersvereniging breekt met ‘Wij West’: ‘Burgers van Tanthof geminacht’
Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD) staakt de samenwerking met Wij West. Dat schrijft de vereniging in een brief aan B&W en de gemeenteraad. Wij West is het grootschalige, deels door de nationale overheid gesubsidieerde project om de leefbaarheid en de toekomst van bewoners van Voorhof, Buitenhof en Tanthof-West te verbeteren. De bewonersvereniging werkte tot voor kort samen met Wij West, bijvoorbeeld door middel van het organiseren van bewonersavonden. Reden voor BHTD om deze samenwerking voor nu te beëindigen is dat zij de op zulke bewonersavonden opgehaalde inbreng niet terugzien in een recent gepresenteerde ‘wijkagenda’.
Deze wijkagenda leidt voor BHTD tot vragen: “Wat is er met de inbreng van bewoners gedaan, die tijdens de mede door Wij West georganiseerde bewonerscafé’s en ook tijdens de straatinterviews op de Bikolaan naar voren zijn gebracht? En waarom zien we de inbreng van de bewoners niet terug in de wijkagenda?” De stem van de bewoners hoort de bewonersvereniging niet terug in de plannen van Wij West. Wat vindt men wel in die plannen? In de woorden van BHTD: “De wijkagenda lijkt vooral gevuld met het aanbod van professionele partnerorganisaties binnen Wij West.” De bewonersvereniging wil niet zeggen dat zulke organisaties geen goed werk doen, maar waarschuwt: “Als er geen ruimte bestaat voor de inbreng van bewoners in de agenda voor hun wijk of buurt, zullen bewoners zich niet verantwoordelijk gaan voelen voor hun omgeving.” Gevolg hiervan is volgens BHTD dat ‘het goedbedoelde aanbod van professionele organisaties’ in deze situatie niet tot niet tot ‘de beoogde duurzame resultaten’ leidt.
‘Mindset moet veranderen’
Tot op heden was de samenwerking tussen Wij West en de BHTD naar eigen zeggen ‘aanzienlijk’. De bewonersvereniging somt op: “De BHTD heeft tot deze zomer geparticipeerd in het ‘Biko overleg’ en aanvankelijk ook in het leefbaarheidsoverleg van Tanthof, heeft de wijktafel Tanthof mede vormgegeven en heeft in samenwerking met Wij West tweemaandelijks een bewonerscafé in de wijk georganiseerd.” Des te groter was de verbazing voor deze vereniging toen er plotseling een wijkagenda lag tijdens een van deze overleggen. BHTD schrijft: “De wijkbewoners en BHTD hadden geen weet van het opstellen van een wijkagenda. Zij constateerden tot hun ontzetting dat in de wijkagenda aandacht ontbrak voor de thema’s waarover in de door Wij West en BHTD georganiseerde bewonerscafé’s input was opgehaald bij de bewoners.”
Deze situatie leidt ertoe dat Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft het gevoel heeft dat haar achterban ‘geminacht’ wordt. “Beste stadsbestuurders,” schrijft de vereniging, “de mindset moet echt gaan veranderen.” Hierbij stelt men dat ‘de relatie tussen gemeente en bewoners niet zal verbeteren’, als de bewoner niet wordt meegenomen in de plannen. Dit ten spijt alle goede bedoelingen. Hierbij doet de bewonersvereniging een beroep op de Delftse politiek. Men wijst op de titel van het Delftse coalitieakkoord, ‘Samen werken aan Delft’. BHTD concludeert nu: “Uit het bovenstaande ervaringsverhaal blijkt dat dit (samen werken, red.) momenteel niet lukt.” In de hoop op verandering vraagt de bewonersvereniging aan de politici: “Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de bewoners in Tanthof een gelijkwaardige rol krijgen toebedeeld bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk?”
Burgemeester
Omroep Delft heeft Programmabureau Wij West om een reactie gevraagd op de klachten van BHTD. Op inhoudelijke vragen hierover kwam geen antwoord. Wel liet men weten dat burgemeester Marja van Bijsterveldt, die voorzitter is van de ‘alliantieraad’ van Wij West, in gesprek zal gaan met de bewonersvereniging. Hierna zal er vanuit de gemeente een reactie op de brief gaan naar BHTD.