Bezetting in aula TU Delft
De TU moet de banden verbreken met de fossiele industrie, dat is de eis van End Fossil-occupy. In het Pulse gebouw van de TU bezet de Delftse tak van deze internationale protestbeweging een aula.
“We gaan pas weg als onze eis is ingewilligd”, roept actievoerder Emré door zijn megafoon. "De TU Delft neemt veel geld aan van Shell en andere oliemaatschappijen. Door de financiering van leerstoelen, onderzoeksprojecten, carrièredagen, en verplichte excursiedagen hebben deze bedrijven een sturing binnen de TU."
Met groene energie naar olie boren
"Bovendien biedt de universiteit een podium voor deze vervuilende industrie om duurzaamheid uit te stralen terwijl winning van olie alleen maar toeneemt". Dat zegt Tom Twigt, Occupy actievoerder en student offshore engineering. “veel studiegenoten gaan bij Shell werken. Er is bij ons zelfs een afstudeerproject over hoe ze met groene energie naar olie kunnen boren”.
Thom, student technische natuurkunde: “Software, algoritmen, de nieuwste technische inzichten, ze zijn heel bruikbaar voor oliemaatschappijen. Maar is het van deze tijd om daarmee meer olie te winnen? Onze universiteit moet stelling nemen.
Alex, student elektrotechniek vult aan: “Veel vakken worden gegeven door iemand van Shell, met papieren en syllabussen met lay-out en logo van Shell. Maar De fossiele investeringen staan niet in verhouding tot het imago van duurzaamheid van Shell. En de TU biedt een podium."
Bestuur
End Fossil-Occupy ziet de ruimte die ze bezetten als een plek om in gesprek te gaan over klimaat, duurzaamheid en verantwoordelijkheid. De actiegroep hoopt er te kunnen overnachten en heeft voor morgen ook een programma. Vanmiddag had een vol programma; een lezing van klimaatwetenschapper Riccardo Riva, een paneldiscussie met 5 gemeenteraadsleden en een debat met Rob Mudde van het college van bestuur van de TU Delft.
Tom Twigt heeft niet veel vertrouwen in het gesprek met het bestuur. We zijn er al twee keer eerder niet uitgekomen. We vinden het frappant dat onze rector magnificus prof.ir. Tim van der Hagen een nevenfunctie heeft bij de Gasunie, we hebben niet het idee dat we serieus worden genomen.
Termijn
“We hebben hetzelfde doel”, zegt Kees Verhagen. Hij is woordvoerder van de TU Delft. “Maar het verschil is de termijn: olie boren stopt niet van vandaag op morgen. Welke termijn heb je nodig? Dat is waar het om gaat. Het is niet zo dat het ganse rader ineens stilstaat. De kennis van de TU gaat al sinds mensenheugenis naar de industrie. We proberen met die kennis te helpen verduurzamen. En we werken ook samen in onderzoek en toepassingen voor bedrijven die wind en zonne-energie leveren".
Geld
Hoeveel geld ontvangt de TU van die kleinere duurzame bedrijven en hoe staat dat in verhouding met die fossiele industrie?” Dat antwoord heb ik helaas niet ", vertelt Verhagen.Wij hebben dat tot nu toe niet in kaart gebracht maar moeten dat wel gaan doen".
“Grofweg 3 miljoen krijgt de TU van Shell ", reageert Tom Twigt.” Voor 3 miljoen euro geven we projecten voor urgente energietransitie weg richting Shell. Is dat het waard? Willen we dit”?