Bijenweek in Delft in aanloop naar Nationale Bijentelling
In aanloop naar de Nationale Bijentelling, organiseren bibliotheek DOK en centrum voor de kunsten VAK de Bijenweek. Natasja Roodbergen sprak erover in het radioprogramma Delft Centraal.
In het kader van de Nationale Bijentelling zijn er op 5 en 9 april bij bibliotheek DOK in samenwerking met de Vak verschillende georganiseerde activiteiten en lezingen. Doel is om aandacht te vragen voor de bedreigde positie van de belangrijke bestuiver van bloemen.
Belangrijk maar bedreigd
“Ze zijn nodig voor de voedselproductie en de natuur”, benadrukt Roodbergen. Daarbij licht ze toe dat de bij niet alleen honing produceert. “Ook koffie zou er bijvoorbeeld niet zijn zonder de bij.”
Maar de bijenpopulatie staat onder druk. Volgens Nationalebijentelling.nl zijn 50% van alle bijensoorten in Nederland bedreigd. Roodbergen kan hier verschillende redenen voor aanwijzen. De mens draagt op verschillende manieren bij aan het verdringen van de bij, maar ook de Aziatische hoornaar, een wespensoort, maakt het de honingmaker moeilijk. “Honingbijen zijn in hetzelfde ecosysteem geëvolueerd als de Europese Hoornaar, maar tegen de Aziatische kan die zich amper verweren.”
Wat te doen?
Er zijn daarentegen wel dingen die mensen kunnen doen om te helpen. Zo wijst Roodbergen op het belang van het planten van biologische bloemen in de tuin of het balkon. Deze planten en bloemen zijn gekweekt zonder pesticiden die giftig zijn voor de bij, legt ze uit. Hieraan komen hoeft volgens Roodbergen niet ingewikkeld te zijn. “In Delft zijn biologische bloemen en planten bij de Papaver en bij kwekerij Buitenkweek te vinden.”
Tellen
Een andere manier om bij te dragen aan de bescherming van de bij is door mee te doen aan de Nationale Bijentelling. Die loopt van 10 tot 14 april. Dit is nuttig, want de gegevens kunnen gebruikt worden om in de gaten te houden hoe het met de bijen gaat. Voor meer informatie, zie de website van de Nationale Bijentelling.