Bijna 20 miljoen voor aanleg van een heetwater leiding door Delft

Delft krijgt bijna 20 miljoen euro staatssteun voor de aanleg van een transportleiding voor heet water, tussen de Rotterdamseweg en de wijken Voorhof en Buitenhof. Het is de bedoeling dat zeker zo’n 5.000 woningen in die twee flatbuurten via dat ondergrondse buizenstelsel behaaglijk worden gestookt met ‘aardwarmte’ die afkomstig is van 2,6 kilometer diepte onder de wijk Delfgauw.
Ter illustratie | Geothermie Delft

De toekenning van 19,6 miljoen euro voor zo’n nieuw soort transportleiding voor heet water (‘warmtenet’ genoemd) is dinsdag 12 december bekend gemaakt door NetVerder, dochterbedrijf van energieleverancier Stedin. De subsidie komt uit het met rijksgeld gevulde Nationaal Groeifonds. Deze organisatie heeft een apart programma ontwikkeld, ‘Nieuwe Warmte Nu’, dat zich richt op een zo snel mogelijk afbouw van aardgasgebruik in Nederland. De aanleg van warmtenetten voor de distributie van heet water naar dicht bevolkte woonwijken en industriegebieden speelt een flinke rol in het bereiken van die rijksdoelstelling.

Naast Delft hebben nog 11 andere zogenoemde ‘vliegwiel-projecten’ in het land steun gekregen voor een ondergronds warmtenet. Bij elkaar heeft het Nationaal Groeifonds een bedrag van 200 miljoen euro uitgetrokken voor deze pioniersgroep. Delft krijgt dus een tiende deel uit die pot. De bedoeling is dat hier opgedane ervaringen later ook ten goede komen aan soortgelijke verwarmingstechnieken in nog meer steden.

Westland
In het Westland wordt al sinds een jaar of acht gebruik gemaakt van warmtenetten. Deze lopen nu nog vooral van tuinder naar tuinders. Het zijn daar allemaal transportleidingen voor de distributie van heet water dat wordt opgepompt uit een 2,5 kilometer diepe oeroude zeebodem. Zo zijn in het Westland inmiddels warmtenetten ontstaan waarbij één grote tuinder de hitte van een geothermie-installatie op het erf verder verspreidt naar soms wel zestig collega-kwekers in de buurt. Ook deze tuinbouwstreek heeft nu een – nog onbekend – subsidiebedrag gekregen uit de pot van 200 miljoen euro, voor nog meer transportleidingen. De bedoeling is dat daarmee op de duur twee derde van alle glastuinbouw in het Westland van het aardgas af zal zijn, en dat uiteindelijk ook 28.000 huizen in dit kassengebied worden verwarmd met aardwarmte vanuit een geothermie-bron.

Ambitie
Maar van de aangewezen 12 pioniers heeft Delft tot nu toe de meest ambitieuze plannen voor een stedelijk gebied. De opzet is hier dat in elk geval gebouwen en studentenflats in de TU-wijk gaan worden verwarmd met geothermie, plus 5.000 woningen (voor het grootste deel flats) in Voorhof en Buitenhof, en liefst ook nog zo’n 2.500 woningen in daar aan grenzende wijken. Nog nergens anders in het land staat momenteel zo’n grootschalige aanpak op stapel, althans niet wat betreft heetwater transport naar wóningen.

Wethouder Maaike Zwart (Stip, duurzaamheidsbeleid) reageert verheugd op de steun van 20 miljoen euro. “Met de samenwerkende partners zie ik hierin de bevestiging dat we met Warmtenet Delft voor de bewoners in Buitenhof en Voorhof op de goede weg zijn om een betrouwbare, betaalbare én duurzame verwarming van woningen en andere gebouwen mogelijk te maken.” 

Geothermie
Net als in het Westland wil ook Delft gebruik gaan maken van aardwarmte, oftewel geothermie om zoveel mogelijk van het gas af te komen. Geothermie Delft, een samenwerkingsverband van wetenschappers bij de TU Delft, Shell, staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) en technisch uitvoerder Aardyn. Dat consortium heeft vorige maand met succes de boring afgerond naar aardwarmte onder de Pijnackerse wijk Delfgauw afgerond. Daar is op 2,6 kilometer diepte voldoende heet water aangetroffen, van zo’n 80 graden, om daarmee via een warmtewisselaar bij de boorput aan de Rotterdamseweg de beoogde woningen en gebouwen in Delft te gaan verwarmen. Het hete water zal dan via zo’n warmtenet onder de Schie door en onder het park op het spoortunnel dak naar de buitenwijken gaan.

De toekenning van de staatssubsidie betekent niet dat daarvoor morgen al de schop in de grond gaat. Het wachten is nog op een onderhandelingsakkoord tussen vooral Geothermie Delft en de woningbouwverenigingen in Voorhof en Buitenhof. Die moeten zich nog uitspreken over afname van de hitte uit de Delfgauwse geothermie-bron voor blokverwarming in de Delftse wijken, als vervanger van aardgas. “We verwachten begin 2024 een besluit daarover”, aldus een woordvoerder van NetVerder/Stedin tegenover Omroep Delft.