Bijna een kwart van de Delftse jongeren heeft zelfdoding overwogen

Een schokkend getal komt naar voren in de zogeheten ‘Gezondheidsmonitor Jeugd 2023’: vierentwintig procent van de jongeren in Delft heeft volgens deze monitor in de voorbije twaalf maanden suïcide overwogen. Dit getal ligt in Delft hoger dan in buurgemeenten. Ook in de regio Haaglanden als geheel ligt dit getal echter schrikbarend hoog; eenentwintig procent van de jongeren heeft gedacht over zelfdoding.
Bel 113 | Ter illustratie

Suïcidale gedachten komen volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGZ onder zo’n 20 procent van de jeugd in Nederland voor. Met ‘jeugd’ wordt in dit geval 12 tot 18 jaar oude kinderen bedoeld. In Haaglanden ligt dit getal iets hoger dan het landelijk gemiddelde. En zeker in Delft blijken opvallend veel jongeren aan te geven in het voorbije jaar serieus over zelfdoding gedacht te hebben. Bij 6 procent van de Delftse jongeren komen gedachtes over zelfmoord zelfs vaak of zeer vaak voor. Hierbij is het volgens de monitor zo dat 12 procent van de jongeren die in Delft zelfmoord overwegen ook een zelfmoordpoging doet. In de regio Haaglanden zou dit ‘maar’ 11 procent zijn. 

Meestal gelukkig
De cijfers van de gezondheidsmonitor geven aan dat vooral het aandeel jongeren dat ‘af en toe’ of ‘zeer vaak’ over zelfmoord nadenkt hoger ligt dan in de rest van de gemeenten in de regio Haaglanden. Voor zowel Delft als de rest van de regio Haaglanden geldt dat het percentage dat ‘een enkele keer’ aan zelfmoord denkt op 10 procent. 

De monitor geeft ook aan dat 30 procent van de jongeren in Delft psychische klachten hebben. Dit is maar net iets meer dan in de regio Haaglanden, waar het 29 procent is. De gezondheidsmonitor zegt ook dat 69 procent van de Delftse jongeren zich ‘meestal gelukkig voelt’. In de rest van de regio is dit 75 procent.

Zoek hulp
Als je gedachtes hebt over zelfmoord, kan het helpen erover te praten. Dit kan met iemand uit je omgeving, zoals een vriend, familielid, leerkracht of collega. Als dit niet voor wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan kan je altijd de anonieme telefoonlijn op het nummer 1813 bellen. Ook kan je als je hulp nodig hebt 113 of 0800 0113 bellen.