Blauwalg in Delftse Hout, mensen nemen risico en springen in de Schie

Voor het zwemwater van de Grote Plas in het Delftse Hout geldt wederom een waarschuwing: blauwalg. Sinds 25 juli is die waarschuwing van kracht. Zwemmen wordt afgeraden, want contact met blauwalg kan tot huidirritatie of erger leiden. Bij gebrek aan alternatieve buitenzwemlocaties, kiezen sommigen ervoor in de Schie of de Vliet te zwemmen. Dit mag echter niet, omdat er grote risico’s aan zitten. De politie zegt tegen Omroep Delft dat hierop wordt gehandhaafd, “Maar er is niet genoeg capaciteit om hier speciaal mensen voor uit te trekken.”
Zwemmers in de Schie | Foto: Gitta Fleuren

Al jaren zorgt blauwalg ervoor dat het zwemwater in het Delftse Hout juist in de warmste zomerweken niet toegankelijk is. Blauwalg gedijt namelijk het beste bij hogere temperaturen. Mensen gedijen echter niet goed bij blauwalg. Contact leidt in veel gevallen tot huidirritatie. In ernstige gevallen kunnen echter zelfs verlammingsverschijnselen voorkomen. Vooral kinderen lopen een groot risico. Doordat blauwalg voorkomt in de Grote Plas, is het dus beter er niet in te zwemmen.

De Schie
Andere buitenzwemlocaties zijn echter schaars in Delft. Een buitenzwembad is er immers niet. Daarom kiezen mensen ervoor om dan maar in de Schie te springen. Dit kan echter erg gevaarlijk zijn. In gesprek met Omroep Delft vertelt de politie gevallen te zien waarin mensen zeer gevaarlijke dingen doen. Zo springen er soms mensen van bruggen. Ook vertelt de politie: “Mensen zwemmen een paar meter voor grote schepen langs.” Kortom, er zijn grote risico’s.

Ondanks het gevaar van zwemmen in de Schie of de Vliet, zegt de politie niet actief te handhaven. De uitleg: “Het ontbreekt aan capaciteit om mensen uit te trekken hiervoor. Bij meldingen gaan wij, of de boa’s van de handhaving, er wel op af.” Zeker in geval van overlast wordt er wel opgetreden, zo vertelt de politie.