Brandbrief over autoluwe binnenstad: ‘Onzeker of we in dit huis kunnen blijven’

“Wij hebben alle recente stukken en meningen over dit voorstel gelezen, hebben ons nader laten voorlichten op één van de informatiebijeenkomsten, hebben contact gehad en brieven uitgewisseld met de projectmanager van de binnenstad en hebben gesproken met Wethouder Van Vliet. En wij zijn alles afwegend tot de conclusie gekomen dat wij tegen het verder autoluw-plus maken zijn en blijven.” Dat schrijft een bejaard koppel dat al 48 jaar aan de Oude Delft woont, in een brief aan de gemeenteraad.
Ter illustratie

De schrijvers van de brief oordelen hard over de plannen van B&W: “Wij vinden het discriminerend, dat er een tweedeling gaat ontstaan tussen bewoners van de binnenstad die wel dicht bij huis kunnen parkeren en hun bezoek via de bezoekersregeling kunnen ontvangen en bewoners die dat niet meer mogen.” Het koppel zou graag in hun huis blijven. Sterker nog, ze wijzen erop dat het overheidsbeleid is om ouderen langer thuis te laten wonen: “Daar hebben wij ons huis op moeten inrichten. Dan wordt het ons wel heel moeilijk gemaakt.”

‘Jammer voor ons…’
De vrees is dat in het huis blijven wonen niet mogelijk is, omdat de senioren niet meer dichtbij hun huis zullen kunnen parkeren. Daarmee worden de afstanden te groot voor hen. Dat dit dreigt te gebeuren steekt: “Wij wonen 48 jaar in ons huis aan de Oude Delft. In die tijd hebben wij het huis geheel laten renoveren om er een fraai huis van te maken, passend in de gave grachtenwand van de Oude Delft. Het staat op de lijst van gemeentelijk monumenten.”

Hierbij voelen de schrijvers van de brief dat hun belang niet wordt meegenomen: “In het mobiliteitsplan, waarop dit beleid van Ruimte in de Binnenstad is gebaseerd, wordt gesteld dat het verder autoluw maken van het zuidelijk deel van de binnenstad vooral belangrijk is voor de bezoekers en de toeristen. Bewoners worden in deze nota niet genoemd en zijn dus niet van belang. Jammer voor ons dat die toeristen nou juist komen voor die zo mooi door ons onderhouden grachtenpanden.”

Oplossingen? 
De Oude Delft bewoners erkennen dat de gemeente oplossingen heeft gezocht: “Wij hebben er waardering voor dat er uiteindelijk geluisterd is naar alle opmerkingen en bezwaren van de bewoners, dat er aandacht is voor de problemen van de ouderen. Maar voor ons bieden de gekozen oplossingen geen zekerheid om in dit huis te kunnen blijven wonen, als wij niet dichtbij huis kunnen parkeren.” De conclusie van deze bewoners is echter: “Meer dan onze bezwaren en onze ongerustheid over dit plan aan u voorleggen kunnen wij niet doen.”

Op 3 oktober wordt de uitbreiding van het autoluw-plusgebied besproken in een commissievergadering van de gemeenteraad.