Burgemeester: ‘Rijk schiet tekort in financieren gemeente’
Gemeenten krijgen meer taken, maar minder geld. Ook bij het vaststellen van de begroting voor 2025 zien burgemeester en wethouders dat deze trend zich doorzet. Burgemeester Marja van Bijsterveldt is hier in het bijzonder bezorgd over: “Goed lokaal bestuur maakt het gat tussen mensen en de overheid kleiner.”
Maar goed lokaal bestuur kost geld. En hoe meer het lokale bestuur te doen heeft, hoe meer geld er nodig is. De afgelopen jaren hebben gemeenten meer taken gekregen, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg. Ondertussen is de nationale overheid van plan om te korten op het gemeentefonds, wat ertoe zal leiden dat gemeenten minder geld binnenkrijgen. Voor B&W is dit een zorgelijke situatie. Minder geld om uit te geven, betekent normaal gesproken dat er ofwel ergens op bezuinigd moet worden, ofwel dat er meer geld binnengebracht moet worden. Dit laatste zou waarschijnlijk neerkomen op hogere gemeentebelastingen. Toch zeggen de bestuurders dat zij hopen dat zulke noodgrepen niet nodig zullen zijn.
‘Vet is er al lang af’
“Al het vet is er al lang afgehaald,” zegt wethouder Huijsmans (Financiën, D66) over de mogelijkheid van bezuinigen. De wethouder licht toe: “Wij hebben op alles al bezuinigd waarop gemeenten dat kunnen doen.” Ze noemt het niveau van wat de gemeente nu aan voorzieningen aanbiedt ‘karig’. Deze situatie is het resultaat van het financiële gat waarin de gemeente viel, toen de kosten van de vernieuwing van de Spoorzone astronomisch hoog uitvielen. Daarnaast zegt de wethouder: “Bewoners hebben ook bepaalde verwachtingen." Er moeten gewoon bepaalde dingen zijn in de stad.”
Maar als er niet bezuinigd gaat worden, hoe krijgt de gemeente de begroting dan rond? Huijsmans spreekt over ‘meer baten toevoegen’. Ofwel, er moet meer geld de gemeentekas instromen. Om dit voor elkaar te krijgen, heeft de wethouder hulp gekregen van de gemeenteraad. CDA en GroenLinks deden een voorstel waar de wethouder beloofde mee aan de slag te gaan. Men wil onderzoeken of er een manier is om ‘grote ondernemers’ die werken aan nieuwbouw in de stad een bijdrage te laten leveren. Geld wat op die manier door de gemeente verdiend wordt, kan dan ingezet worden voor ‘zaken als sport, cultuur of evenementen’.
‘We doen dit voor mensen’
Daarnaast werkt de gemeente aan een ‘handelingsperspectief’ dat ervoor moet zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft. Feit blijft volgens de burgemeester: “Gemeenten worden gewoon te laag gefinancierd.” Ze hoopt dat het Rijk hier in de nabije toekomst iets aan zal veranderen, want: “We doen dit echt voor mensen.”