Chinese regering heeft mogelijk invloed op Delftse weekendschool

Onlangs kwam door onderzoek van Follow The Money (FTM) en RTL Nieuws boven water dat het communistische Chinese regime invloed uitoefent op Chinese weekendscholen. Dat doet de Chinese Communistische Partij (CCP) door zich te bemoeien met de overkoepelende organisatie Stichting Chinees Onderwijs (SCON). Ook in Delft zit een weekendschool die daar aan verbonden is.
Het Grotiuscollege | Google Maps

De Delftse Chinese School is een weekendschool die mensen, veelal van Chinese komaf of met wortels in China, de nationale taal Mandarijn bijbrengt. Daarnaast brengt de school haar leerlingen Chinese geschiedenis en cultuur bij. Op de website van de Delftse Chinese School valt te lezen dat er klassen zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Wat er precies in de lessen te leren valt, is niet bekend. Deze site kon er niet achter komen hoe veel leerlingen en docenten de school tegenwoordig telt. In een artikel van het Algemeen Dagblad uit 2019 staat dat het één van de grootste van Nederland is, met destijds 40 docenten en 500 leerlingen.

De Nederlandse Chinese scholen worden niet door de overheid gesubsidieerd. Hierdoor is er vaak weinig budget. Ook zorgt dit ervoor dat de Onderwijsinspectie geen zicht heeft op de inhoud van de lessen. De Chinese overheid biedt lesmateriaal aan voor een hele lage prijs (alleen import- en douanekosten hoeven te worden betaald). Het lesmateriaal wat zij aanbieden, is echter door de CCP goedgekeurd. Dit kan in theorie tot problemen leiden.

Weekendscholen
Er zijn in Delft niet alleen Chinese weekendscholen. Het komt vaak voor dat er behoefte is aan taal- en cultuurscholen, naar mate een bevolkingsgroep toeneemt. Het wordt pas problematisch als een herkomstland met een autoritair systeem zich met het onderwijs gaat bemoeien, volgens het onderzoek.