Clean up Day in Delft zondag 15 september, afval opruimen in de Delftse grachten

Zondag 15 september wordt in Delft weer de jaarlijks clean up dag gehouden om zwerfafval op te ruimen in de Delftse grachten. Dit vertelde organisator en initiatiefneemster Angelique Stroomberg aan Omroep Delft afgelopen woensdag in het programma Delft Centraal.

Zwerfafval | Foto: Unsplash
 
Samen met haar vriendin Mira Rosenburg richtte zij een aantal jaren geleden de stichting Clean Up Delft op. In de uitzending zegt Angelique: “Zwerfafval in straten, pleinen, parken, grachten en stranden is een groot probleem, en daar moet een oplossing voor komen.” Daarom besloot ze samen met de Gemeente Delft en het Hoogheemraadschap Delfland een actie te straten om parken en grachten schoon te maken van zwerfafval. Zwerfafval is in Angeliques ogen een vies gezicht op straat. Het trekt ongedierte aan, vogels zien het aan voor voedsel waardoor het in hun maag komt en zelfs dodelijk kan zijn. Bovendien verontreinigt dit het oppervlaktewater en de bodem. "Wist je trouwens," vertelde ze in de uitzending, "dat wij als Nederlanders elk jaar 50 miljoen kilogram zwerfafval achterlaten op straat en in de natuur!" 

 

Veranderde gewoonten 
Onze voedselgewoonten zijn veranderd en dus ook het voedsel dat wij dagelijks eten en drinken. "Daardoor verandert ook de verpakking waar het in zit," vertelt Angelique. Als voorbeeld noemt zij mensen die gaan barbecueën in de Delftse Hout, of pizza’s kopen en die meenemen en daar opeten. "Die wegwerp barbecues passen tegenwoordig in je tas en als je klaar bent met eten stop je je niet meer terug in je tas, want het is nog heet, dus je laat het achter. Hetzelfde geld voor pizza dozen. Die worden vies en zijn te groot voor de afvalbakken, dus je laat het ook maar achter, en dan wordt het vanzelf zwerfafval." Zo zijn er volgens Angelique nog talloze andere voorbeelden te noemen van vele vormen van zwerfafval. 
 
'Twee uur voor beter milieu' 
Daarom roept ze iedere Delftenaar op om op zondag 15 september te helpen, en… de vrijwilligers hoeven het niet voor niets te doen, want aan de Clean Up is een loterij verbonden met prijzen beschikbaar gesteld door een aantal Delftse horecabedrijven. En na afloop van de afvalinzameling maakt een Delftse kunstenaar een bijzonder kunstwerk van het gevonden afval. Iedereen kan meedoen, jong en oud, kinderen en volwassenen, dat kan door in een bootje door de gracht te varen, op een zelf meegebracht Sup. Als je die niet hebt kan je ook gewoon langs de kant lopen en vandaar met een schepnet de ronddrijvende troep uit het waren te vissen. Men kan eveneens meevaren op verschillende fluisterboten die bij de Hooikade liggen. De Clean Up is van 10 tot 12 uur. "Dus maar 2 uurtjes je inzetten voor een schoner milieu en een schoner Delft," besloot Angelique enthousiast haar interview. Opgeven kan via de site: cleanupall.nl