Code geel: hoogwater dreigt in Delft en omgeving

Het KNMI geeft code geel af en waarschuwt voor heftige regenval. In verband daarmee heeft het Hoogheemraadschap van Delfland maatregelen genomen die bedoeld zijn om te voorkomen dat de straten blank komen te staan. Met acht stuwen en met noodpompen moet voorkomen worden dat water uit de Schie de grachten doet overlopen.
De sluis in de Kantoorgracht in Delft is dicht | Foto: Omroep West

Op haar website kondigt het Hoogheemraadschap aan dat ‘neerslagprotocol C’ van kracht is. Dit is het zwaarste van de protocollen, dat ingaat als 50 millimeter neerslag of meer verwacht wordt. In de komende 48 uur wordt volgens het Hoogheemraadschap 75 tot 100 millimeter verwacht. Dit terwijl er afgelopen nacht plaatselijk al 50 millimeter gevallen is. Het protocol houdt onder meer in dat het waterpeil in de Delftse grachten verlaagd wordt tot 63 centimeter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil) en dat het peil in de polders sterk wordt verlaagd.

De woordvoering van het waterschap laat weten dat er in de gaten gehouden wordt ‘wat eraan zit te komen en wat dit betekent voor Delft’. Echter worden bovenop het neerslagprotocol enkele extra maatregelen genomen. Op de website van het hoogheemraadschap staat: “Bij verschillende dijken in het gebied kunnen er uit voorzorg containers neergezet worden waarin zandzakken zitten. Dit wordt gedaan zodat deze snel voorhanden zijn wanneer nodig.” Ook worden er waterborgingsplekken voorbereid en worden er waterpompen ingezet. Daarnaast meldt het hoogheemraadschap: “Ook kunnen er riooloverstorten plaatsvinden. Als het water niet snel genoeg weg kan worden gepompt, wordt het rioolwater (gemengd met regenwater) op het oppervlaktewater geloosd. Dit kan soms leiden tot stankoverlast.”

In gesprek met Omroep Delft meldt het Hoogheemraadschap dat verdere updates waar nodig volgen.

Update
Om 16:00 uur in de middag geeft Delfland de volgende update op de website: "Uit voorzorg gaat Delfland verder met de voorbereidingen om waterbergingen in te kunnen zetten wanneer de verwachtte hoeveelheid regen vanavond en vannacht gaat vallen. Het gaat om de volgende waterbergingen: Molenvlietpark, Hoekpolder, Woudsepolder en Wollebrand. Dit betekent bijvoorbeeld dat het vee uit de wei wordt gehaald en wegen/fietspaden worden afgezet.