(Column) Wat betekent het om ‘de basis op orde’ te hebben?
“Wat verstaan we onder ‘de basis op orde’ hebben?” vraagt D66-raadslid Heera Dijk zich af, tijdens de vergadering van de gemeenteraad op dinsdag 17 september. Het zinnetje ‘de basis op orde’ wordt om de haverklap gebruikt door raadsleden in discussies over cultuur. De vraag die hier veelal wordt gesteld is of de gemeente genoeg doet om het ten minste te verwachten aanbod aan cultuur in Delft mogelijk te maken. Als dat is wat we verstaan onder ‘de basis’ — dat wat er ten minste verwacht kan worden van de gemeente — dan moet er misschien ook op andere vlakken gekeken worden of de basis op orde is.
Bo Verduin van STIP zegt tijdens de vergadering: “De basis op orde hebben zou heel makkelijk moeten zijn, maar is heel moeilijk.” Wanneer is die basis nou op orde en wat is die basis? Verschillende partijen hebben moeite met die vraag. CDA’er Gerrit Jan Valk constateert: “Niemand weet precies wat die basis is.” De Cultuurtafel, die de belangen van de Delftse cultuursector behartigt, zegt dat ruim een miljoen euro extra aan subsidies nodig is om het huidige cultuuraanbod op peil te houden. Dit terwijl het huidige aanbod al ondermaats is, volgens het college zelf. Van Vliet zegt namelijk dat, als het aanbod een cijfer moet krijgen, ‘een 8 niet realistisch is’. Van Vliet baseert zijn oordeel hier op een rapport waarin staat wat er aan cultuur te verwachten is in een middelgrote stad, van 30.000 tot 100.000 inwoners. Overigens heeft Delft zo’n 110.000 inwoners, maar het lukt dus al niet om aan de verwachtingen voor een stad met maximaal 100.000 inwoners te voldoen — de basis is niet op orde.
‘Gewoon de wet’
Er staat dinsdagavond echter meer op de agenda dan cultuur. Op de eerste prinsjesdag van het kabinet dat naar eigen zeggen de strengste asielplannen ooit heeft, vergadert de Delftse gemeenteraad ook over dit onderwerp. Tijdens deze discussie geeft Hart voor Delft-fractievoorzitter Bram Stoop aan dat hij geen asielzoekers meer wil opvangen in Delft. “Wat is voor u dan de boodschap aan Ter Apel, stik er maar in?” vraagt PvdA’er Malou Janssen. Stoop houdt eraan vast geen asielzoekers meer te willen en is dan ook niet blij met de aangekondigde nieuwe opvanglocatie in Delft. Eva Brussaard van Volt reageert: “Dit is gewoon de wet.” Ze wijst erop dat er door de Spreidingswet ‘gewoon’ een verplichting is een bepaald aantal asielzoekers op te vangen in Delft: “Moeten raadsleden niet een eerlijk verhaal vertellen?” Een eerlijk verhaal vertellen — dat klinkt als iets dat van de gemeente en ook van de gemeentelijke politiek verwacht mag worden. Is de basis wat dat betreft dan op orde?
Verder wijst Joost van der Sluis, fractievoorzitter van de SP, erop dat er ook voorzieningen nodig zijn voor asielzoekers als ze mogen blijven; woningen, scholen en al wat er verder nodig is in een mensenleven. Het is, om één ding te noemen, al moeilijk voor Delftenaren om een huis te vinden zonder dat er statushouders zijn. Van der Sluis wijst erop dat het ook zonder statushouders echt niet klaar is met de wooncrisis. Maar, als het zoveel moeite kost om een plek te vinden voor deze mensen, dan kan je jezelf afvragen of de basis op orde is.
‘Zo lang als nodig’
En zo kan dat met een hoop. Waar Van der Sluis dan weer van mening is dat de basis op orde is wat betreft het aantal fietsparkeerplekken in Delft, zien anderen hier een accuut probleem. Een tekort van duizenden plekken om de fiets te stallen zou dreigen. Dit leidt er vervolgens toe dat de stoepen vol komen te staan met tweewielers, wat ervoor zorgt dat de openbare ruimte minder toegankelijk en lelijker wordt. Hoe lossen we dat probleem op. De gemeente doet enkele voorstellen voor de korte termijn en wil later aan de slag met grotere oplossingen. Hart voor Delft-raadslid Marcel Koelewijn ziet niets in de plannen voor de korte termijn: “Spaar dan nu om later echt aan de slag te kunnen.” Sparen gaat volgens PvdA’er Mick van der Steeg best even duren: “Een fietsnietje nu kost maar 200 euro. Een Fietsparkeergarage kan wel 2.000.000 euro kosten. Hoe lang wil meneer Koelewijn sparen?” Koelewijns antwoord op de vraag: “Zo lang als nodig.” Maar met of zonder maatregelen nu, kunnen we ons afvragen wat de gemeente moet doen om fietsen van de stoep te krijgen. Volgens Van der Sluis is de basis misschien wel op orde. Anderen zeggen van niet, maar hoe lang moet het dan duren voordat dit wel zo is?
De stad moet toegankelijk zijn voor iedereen, daar zijn alle raadsleden het over eens. In zijn ‘maidenspeech’ bepleit kersvers VVD-raadslid Avinash Krishnasing dat inclusie ‘in de haarvaten’ moet gaan zitten bij het gemeentelijke beleid. Iedereen moet mee kunnen doen in de stad. Dat is de oproep van Krishnasing. Daarmee kreeg de VVD’er de handen op elkaar in de gemeenteraad. Dat hier nog steeds oproepen en beleidsstukken voor nodig zijn, doet echter wel denken — is de basis dan wel op orde?