Corona zorgt voor thuiswerkers, maar dat is niet voor iedereen: één derde heeft klachten

Delft, 17-11-2020 - Het is de ‘Week van de Werkstress’ 2020 en we blijken ook meer stress te ervaren. Op basis van voorlopige uitkomsten uit een grootschalig onderzoek van onder andere de TU Delft en de TU Eindhoven, blijkt dat een derde van de thuiswerkende mensen tot op zekere hoogte klachten ervaart.

  

Thuiswerken is de norm nu we in de tweede coronagolf zitten, maar het is best lastig om de balans te vinden tussen waar het werk eindigt en wanneer de vrije tijd begint. Je leeft tenslotte in hetzelfde gebouw als dat je werkt en er is op dit moment weinig vermaak buiten de deur, nu de horeca en cultuursector gesloten is. Uit voorlopige uitkomsten van het onderzoek ‘We Werken Thuis’ van van, Aestate/Ontrafelexperts, Center for People and Buildings (CfPB), TU Delft en TU Eindhoven, blijkt ook dat we het lastig vinden om een goede werkbalans te creëren.

 

Deze TU-studente zette IC-gegevens om in muziek >

 

Alhoewel het onderzoek momenteel nog loopt kunnen er al conclusies worden getrokken op basis van de data uit april tot en met augustus. Zo blijkt dat een derde (28%) van de 40.000 participanten tot op zekere hoogte last heeft van klachten als gevolg van het werken in de thuisomgeving. Het gaat hierbij om zowel lichamelijke als geestelijke klachten.

 

Bijna een kwart van de participanten geeft aan een zwaardere werkdruk te ervaren en nooit gevoel te hebben dat ze vrij zijn. Daarnaast is er ook een groep van bijna een derde die minder werk hebben door de coronacrisis en hierdoor zich niet nuttig voelen. "Dergelijke percentages maken duidelijk dat het belangrijk is om stress-gerelateerde klachten van thuiswerkers nauwlettend in de gaten te houden", aldus de onderzoekers.

 

Gaan obers en stewardessen aan de slag in het Reinier de Graaf ziekenhuis? >

 

“Het uiteindelijke doel van dit grootschalige onderzoek is om organisaties en medewerkers praktische handvatten te bieden”, zegt Wim Pullen, directeur van het CfPB. “We willen kennis delen over de wijze waarop je thuiswerken het beste zou kunnen implementeren’’, aldus Pullen op de website van het CfPB. De onderzoekers benadrukken echter wel dat de cijfers gebaseerd zijn op voorlopige resultaten, het onderzoek loopt nog tot en met december 2020, begin volgend jaar hopen ze definitieve conclusies te kunnen trekken.