Dader van illegale lozing opgespoord

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft voor de eerste keer in twee jaar een tuinder opgespoord die wordt beschuldigd van het lozen van pesticiden in het oppervlaktewater. In december 2023 constateerde Delfland een overschrijding van dichloorvos van 6000 maal boven de oude norm. Dichloorvos is al sinds 2008 verboden en zou dus helemaal niet meer in het oppervlaktewater mogen voorkomen. Het is Delfland gelukt om de verantwoordelijke tuinbouwondernemer een proces-verbaal te geven. Dat ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Het is nog onbekend wat de strafmaat wordt.

Kassen in het Westland | Foto: Hoogheemraadschap van Delfland
Volgens De Algemene Waterschapspartij (AWP) toont de moeizame opsporing van één illegale lozing van pesticiden ook meteen de taaiheid van het probleem: “De afgelopen twee jaar zijn in het Westlandgebied 59 normoverschrijdingen gemeten - en daar is er nu één van opgespoord, dus een score van slechts anderhalf procent, terwijl er hoge kosten worden gemaakt voor controle en opsporing".  

 

Complex vraagstuk  
“Opsporing is een complex vraagstuk”, zo laat een woordvoerder van Delfland weten. “Zien is één ding, maar de bron vinden en de verantwoordelijke aanwijzen is iets anders. Bij metingen nemen we monsters, dat gaat naar een lab en de uitslag is er na twee weken. Ondertussen blijft het water niet stilstaan. We hebben onze handhaving versterkt, en zetten ook in op innovatieve opsporingsmiddelen zoals e-DNA om sneller en goedkoper mogelijke bronnen van vervuiling te traceren. Onze aandacht ligt vooral ook op voorkomen dat verboden middelen gebruikt worden en dat illegale gewasbeschermingsmiddelen in het water terechtkomen. Want anders is het dweilen met de kraan open.” 

 

Handhavingskosten 
Dat voorkomen niet voor 100% lukt, blijkt uit de cijfers in de jaarlijkse rapportage over waterkwaliteit. Meten en opsporen blijft noodzakelijk. 
In het glastuinbouwgebied wordt nu op 14 locaties één keer in de maand gemeten. De meetfrequentie zou volgens de AWP-fractie bijvoorbeeld kunnen worden verhoogd naar wekelijks. Dat zou bij de opsporing al een verschil kunnen maken. Toch zit de partij hier met een dilemma, want die metingen zijn duur en de extra kosten worden voor 91% naar de ingezetenen omgeslagen. De AWP pleit voor een grotere bijdrage door de tuinders aan de handhavingskosten.