Datacenter trekt vaak (te) veel stroom maar TU Delft creëert baanbrekende oplossing
Datacentra waren onlangs nog onderwerp bij een uitzending van het satireprogramma ‘Zondag met Lubach’. In de uitzending stelde Lubach dat de veelbelovende groene stroom niet bij de lokale huishoudens terechtkomt, maar in plaats daarvan eindigt bij zogeheten ‘datacentra’. Gisteren rijkte de TU Delft nog de titel ‘TU Delft Best Graduate 2020’ uit aan een student die onderzoek deed naar de capaciteitsplanning van datacentra. Heeft hij antwoorden op Lubach's vragen?
Op de heertjeslaan 1 bij de TU Campus staat een grauw gebouw waarachter zich enorme koelingen en harde schijven bevinden. Op deze schijven staat ‘regionale data’ opgeslagen. Heel handig want hierdoor kunnen de Delftse bewoners, bedrijven en organisaties hun data opslaan in de cloud en het internet bezoeken. Maar er zit ook een keerzijde aan deze datacenters zo legde Lubach uit in de ‘Zondag met Lubach’-uitzending van 11 oktober.
Duurzamer
Lubach beschreef in het satirische programma dat er een nieuw windmolenpark werd aangelegd wat wel 370.000 huishoudens zou kunnen voorzien van groene stroom. Met de nadruk op ‘kunnen’, want niet veel later legt Lubach uit dat deze stroom niet bij huishoudens, maar bij een datacentra terechtkomt. Microsoft, om precies, te zijn is waar het Zweedse Vattenfal de groene stroom van het windmolenpark aan had verkocht.
Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek >
Nieuwe oplossingen vanuit Delft?
De TU Delft heeft gisteren nog de titel ‘TU Delft Best Graduate 2020’ uitgereikt aan student Georgios Andreadis voor zijn onderzoek naar capaciteitsplanning van datacentra. Andreadis ontwikkelde een tool (genaamd Capalin) om de toenemende vraag naar rekenkracht tegemoet te komen. Met de capaciteitsplanningstool van Andreadis kan het probleem dat in ‘Zondag met Lubach’ aan bod kwam - dat datacentra enorm veel stroom op slokken - worden beperkt.
Andreadis sloot zijn thesis af met een tien en hij zijn werk is terechtgekomen in twee wetenschappelijke publicaties, waarvan hij zelf de eerste auteur was, wat zeer uniek is voor een masterstudent.
Zondag met Lubach
Verschillende organisaties, van industrie tot wetenschappelijke instituten hebben al interesse getoond in Capelin, schrijft de TU Delft. De juryvoorzitter van de ‘TU Delft Best Graduate 2020’-verkiezing stelt dat ook dit een zeer unieke prestatie is voor een Nederlandse masterstudent.
Boerenprotest iets van het verleden? ‘Stikstofkiller’ van de TU Delft biedt oplossing
Alexandru Losup was de professor van Andreadis tijdens zijn masteronderzoek. Hij stelt dat de eerdergenoemde datacentra uit de uitzending van ‘Zondag met Lubach’ en die op de Heertjeslaan 1 nu al twee procent van de wereldenergievoorziening opslokken. Losup: ‘’Dit neemt snel toe. Het is niet niet alleen onhoudbaar om steeds maar meer servers aan te schaffen. Met het oog op het klimaat neigt het zelfs naar onverantwoordelijk gedrag.’’
Studentenverzet tegen Duitse bezetting begon 80 jaar geleden in Delft >
Er is nog maar weinig kennis over, en onderzoek gedaan naar de capaciteitsplanning bij data centra volgens Losup. Hierdoor is het onderzoek van Andreadis zo belangrijk. De grote namen, zoals Google en Amazon hebben een eigen aanpak ontwikkeld, volgens de TU-masterstudent. ‘’Maar tienduizenden kleine tot middelgrote datacentra plannen min of meer op basis van spreadsheets en vuistregels. Met mijn afstudeerscriptie pleit ik ervoor om hun capaciteitsplanning te baseren op een rigoureuze, kwantitatieve analyse.’’
Hoog tijd dus dat het datacentra, als het al niet gebeurd is, het datacenter van de Heertjeslaan de software van Andreadis gaat toe passen. Naast Andreadis heeft Chen Chou met haar Intensive Care-muziekproject, over wie wij eerder deze maand schreven, de titel ‘IO Best Graduate 2020’ mogen ontvangen.