De energietransitie onder hoogspanning

Het Nederlandse stroomnet raakt steeds vaker overbelast. Daar hebben huishoudens last van, maar ook de elektrificatie van de grote industrie loopt hierdoor vertraging op. De huidige stroomkabels zijn niet dik genoeg. In Delft onderzoekt de TU de mogelijkheden voor de toekomst. Op de TU Campus bevindt zich ‘The Green Village’, een mini-dorp waar allerlei toepassingen op het gebied van energie en klimaat op realistische schaal worden onderzocht. Een dorp met bewoners en allerlei proefopstellingen. Omroep Delft was te gast; verslaggever Willem de Bie liet zich informeren.

 
Een energy hub is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin de opwekking, consumptie, opslag en conversie van verschillende energiedragers in een specifiek gebied – dat kan een huis zijn, een woonwijk of een industrieterrein – op elkaar worden afgestemd. Het inzetten van energy hubs kan de overstap naar en het gebruik van hernieuwbare energie bespoedigen in sectoren die nog draaien op gas. Ze zorgen voor energiebesparing, ontlasten en versterken het energienetwerk én dragen zelfs bij aan sociale cohesie in wijken. 

 

Peter Vaessen van de TU weet veel over de problemen op het Nederlandse stroomnet. En hij onderzoekt de mogelijkheden voor de toekomst.  Duizenden bedrijven staan op de wachtlijst voor een nieuwe of grotere aansluiting: een probleem voor dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de verduurzaming van onze energievoorziening. Dit terwijl we niet langer kunnen wachten met de energietransitie. De wetenschap gaat op zoek naar oplossingen. 

 

Peter Vaessen werkt bijvoorbeeld aan krachtiger stroomkabels. ‘Het is een illusie om te denken dat wij de energietransitie gaan redden met allemaal zonnepanelen op daken. De realiteit is dat de behoefte aan hoogspanning groter is dan ooit tevoren. Dit is precies waarom TU Delft een hernieuwde groep voor hoogspanningstechniek heeft opgezet.’