Delfland verhoogt waterpeil eerder door aanhoudende droogte
Een maand eerder dan gebruikelijk, heeft het Hoogheemraadschap van Delfland het waterpeil in sloten en vaarten verhoogd. Dit heeft te maken met de aanhoudende droogte. Zo is maart de droogste maand gemeten sinds de eerste weersmetingen in 1705.
De afgelopen weken is het uitzonderlijk droog geweest in Nederland. In maart viel er zes keer minder neerslag dan normaal. Ook februari was een droge maand, met ongeveer de helft minder regenval dan gebruikelijk.
De regen van zondag en de voorspelde neerslag voor deze week zijn volgens Delfland niet voldoende om de huidige droogte te keren. Naast de droogte, zijn er andere oorzaken voor het lage waterpeil. Zo is in Zwitserland weinig sneeuw gevallen, waardoor de Rijn en de Maas ook op een laag peil staan.
Uitdroging
Het lage waterpeil kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan zout zeewater de rivieren instromen, wat schadelijk is voor de natuur. Ook kunnen drooggevallen sloten stankoverlast veroorzaken. In het ergste geval kan uitdroging van de grond zelfs leiden tot instabiele dijken.
Of dat gebeurt, hangt af van verschillende factoren, zoals regenval, de hoeveelheid water die via grote rivieren het land instroomt en verdamping van water via planten, wat gebeurt bij warmer weer.
Extra zoetwater
Om het waterpeil op niveau te brengen, wordt er voor nu extra zoetwater aangevoerd uit het Brielse Meer, bij Rozenburg en de Vliet. Het is volgens Delfland mogelijk dat er perioden aankomen dat er te weinig zoetwater is. Dit kan betekenen dat Delfland maatregelen moet nemen zoals schutbeperkingen, waarbij het gebruik van sluizen wordt beperkt om zo water te besparen, of zelfs volledige afsluiting voor scheepvaart.