Delft borduurt geschiedenis: Werk mee aan een monumentaal wandkleed
Inwoners van Delft kunnen meewerken aan een monumentaal wandkleed over het slavernijverleden. Op verschillende plekken in Delft worden de aankomende maanden workshops gehouden. Cor Groenewegen en Karin Jongsma spraken met initiatiefnemer Ricardo Burgzorg in het radioprogramma Delft Centraal.
Wie fan is van tuften, punchen, borduren, quilten of vilten kan de aankomende maanden zijn hart ophalen. Delft werkt mee aan een landelijk project waarbij in elke provincie een groot monumentaal wandkleed over het slavernijverleden wordt gemaakt. De steden Delft, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht maken het wandkleed namens de provincie Zuid-Holland. De Prinsenstad is verantwoordelijk voor 10 van het in totaal 35 meter lange wandkleed.
Kunsthistorisch onderzoek
Textielkunstenaar Marcos Kueh heeft, op basis van kunsthistorisch onderzoek naar sporen van het slavernijverleden van de provincie, het ontwerp voor het wandkleed van de provincie Zuid-Holland gemaakt. "Hij heeft zich laten inspireren door glas-in-lood ramen die in kerken aanwezig zijn", aldus Burgzorg.
Workshops
Inwoners van Delft worden uitgenodigd om mee te helpen aan het kleed. Vanaf 11 februari tot en met 30 april worden wekelijks workshops georganiseerd in verschillende buurthuizen in Delft en de Oude Kerk. Ook creatievelingen zonder ervaring met de verschillende technieken zijn welkom om mee te werken aan het wandkleed. Burgzorg: "Het is ontzettend geweldig hoeveel mensen enthousiast zijn om mee te helpen om het wandkleed te maken. We krijgen dagelijks nog aanmeldingen. Het leukste is dat alle deelnemers in eerste instantie komen omdat ze het leuk vinden om mee te helpen aan het maken van het wandkleed. Doordat ze op de verschillende locaties zijn, nemen ze kennis van een deel van deze geschiedenis van Zuid-Holland."
Oude Kerk
Wanneer het wandkleed afgerond is, gaat het op tournee langs de vijf deelnemende steden in Zuid-Holland. In Delft is het wandkleed te zien in de Oude Kerk. Een definitieve datum volgt nog. De verwachting is dat het kleed in juli wordt afgerond, waarna het in augustus in vol ornaat te zien is.