Delft moet besluit nemen over nieuwe woonwijk in industriegebied: 'Het is net niet goed genoeg'
Na jaren van onderzoek en overleg neemt de gemeenteraad van Delft dinsdagavond een besluit over de plannen voor een nieuwe woonwijk. Delft wil een woonwijk bouwen midden in het industriegebied aan de Schieoevers. Alle betrokkenen zijn enthousiast over de plannen, maar bedrijven in het gebied maken zich toch grote zorgen. Zij vinden dat er te gehaast een besluit wordt genomen en denken dat er nog fouten in het plan staan, met mogelijk grote gevolgen voor de bedrijven. 'Zeven bedrijven worden nu ingeperkt.'
In het industriegebied aan de oevers van de Schie bevindt zich zware industrie, maar ook creatieve ondernemingen als het evenemententerrein Lijm & Cultuur zijn er te vinden. In de ruimte tussen de industrie wil Delft zo'n 6500 woningen bouwen en ook 2000 banen creëren.
Vanaf het begin is al wel duidelijk dat het
: woningen en zware industrie gaan over het algemeen niet samen, geluidsoverlast was een grote zorg. Om het toch voor elkaar te boksen, krijgen de woningen extra geluidsisolatie en wordt per bedrijf precies vastgelegd hoeveel geluid het mag maken. Dat was een monsterklus, het plan telt daarom ook ruim 6700 pagina's.
: woningen en zware industrie gaan over het algemeen niet samen, geluidsoverlast was een grote zorg. Om het toch voor elkaar te boksen, krijgen de woningen extra geluidsisolatie en wordt per bedrijf precies vastgelegd hoeveel geluid het mag maken. Dat was een monsterklus, het plan telt daarom ook ruim 6700 pagina's.
'Fouten in plan'
De bedrijven zijn enthousiast over het project, maar kunnen zich niet vinden in het plan dat nu voorligt bij de gemeenteraad. 'Het plan is nog niet helemaal af in onze ogen', zegt Nils Eekhout, voorzitter van Bedrijvenkring Schieoevers (BKS). 'In de huidige plannen zijn er zo'n zeven bedrijven, waaronder twee hele grote, die nu ingeperkt worden. Qua oppervlakte gaat dat om meer dan 50 procent van het gebied.'
De bedrijvenkring vindt dat het plan te haastig is afgerond. Uit een eerste versie zijn afgelopen zomer veel fouten gehaald en BKS vreest dat er nog steeds tegenstrijdigheden en slordigheden in staan. De bedrijven zeggen daarnaast te weinig tijd te hebben gekregen om de duizenden pagina's te lezen: 'Wat zullen we nog tegenkomen als we de tijd hebben om alles te lezen, want dat heb ik nog niet gekund', zei Antoinette Wijffels van Lijm & Cultuur eerder.
Ook is er kritiek van de bedrijven op de nulmeting die de gemeente heeft gedaan. 'Zorgvuldigheid en snelheid, daar maken we ons zorgen over', zegt Eekhout van BKS. De gemeente geeft aan dat als het bestemmingsplan wordt aangenomen door de raad, het in principe niet meer aan te passen is.
Uitstel volgens bedrijven nodig
Bedrijven willen daarom het besluit uitstellen: 'Pak nog twee of drie maanden en dan nog een keer een zienswijze. Dan zal er een veel beter plan liggen.' Een aantal partijen in de gemeenteraad is daar ook voorstander van, maar het ziet er naar uit dat een meerderheid dinsdagavond toch instemt met de plannen.
De gemeente heeft namelijk een forse subsidie gekregen van het Rijk waaraan de voorwaarde zit dat de bouw over een klein jaar moet beginnen. Wordt het plan nu niet aangenomen dan komt die deadline en de subsidie voor de bouwplannen in gevaar. Ambtenaren en de gemeenteraad zijn daarom nog op het laatste moment de plannen aan het verbeteren.
Bedrijven naar de rechter
Raadsleden hopen vooral nog iets te kunnen doen voor Lijm & Cultuur. Het bedrijf organiseert al vijftyien jaar grote en kleine evenementen in en rondom voormalige fabriekshallen, maar zegt nu onterecht met strengere regels te maken te krijgen waardoor de toekomst van een deel van de evenementen onzeker is. 'Daar moeten nieuwe regels voor komen', vindt eigenaresse Antoinette Wijffels.
De kans is daarnaast groot dat bedrijven naar de Raad van State stappen als ze ingeperkt worden door het nieuwe plan voor de Schieoevers. Alle partijen hopen dat met man en macht te voorkomen, gezien iedereen voorstander is van de plannen. De stap naar de rechter zal ook minstens zes maanden vertraging opleveren voordat de gewilde woningen klaar zijn en kan er in het uiterste geval voor zorgen dat het hele plan de prullenbak in kan.