Delft over de grens van 110.000 inwoners

Delft telt sinds augustus dit jaar meer dan 110.000 inwoners. Eerder berichtte Omroep Delft dat dit inwonertal deze zomer waarschijnlijk gehaald zou worden. De gemeente bevestigt nu dat dit inderdaad gebeurd is.
Delft van bovenaf

In juli schreef Omroep Delft dat de bevolking de afgelopen jaren hard gestegen is. De 110.000e inwoner kon ‘mogelijk binnen enkele weken’ verwacht worden. Die voorspelling kwam volgens de gemeente uit: “In augustus 2024 hebben we het aantal inwoners van 110.000 bereikt.” 

Verdere groei
Opvallend aan de bevolking van Delft is dat er relatief veel mannen zijn. Voor iedere honderd vrouwen zijn er, volgens cijfers van het CBS uit 2022, maar liefst honderdentwaalf mannen. Alleen op Schiermonnikoog zijn er naar verhouding zo veel meer mannen in Nederland. Voor Delft hebben deze scheve verhoudingen alles te maken met de vele mannelijke studenten die ervoor kiezen hier te komen wonen voor hun studie aan de TU. Ondanks dat de universiteit ook graag vrouwelijke studenten wil verleiden tot de keuze voor een technische studie, blijven het vaak mannen die hier voor gaan. 

De TU is voorlopig nog niet klaar met groeien. Alhoewel de universiteit een deel van de opleidingen en studenten in Rotterdam wil huisvesten, betekent dit wellicht toch ook verdere groei van de bevolking in Delft. Daarnaast wordt er volop gewerkt aan (plannen voor) nieuwe huizen in de stad. Ook dit zal bijdragen aan een nog hoger inwonertal in de komende jaren. 

Bevolkingsdichtheid
Dat de bevolking blijft groeien zorgt voor uitdagingen. Delft is nu al een behoorlijk dichtbevolkte stad. Volgens het CBS staat Delft wat dit betreft op plaats 5 in Nederland, achter Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam. Per vierkante kilometer wonen in Delft 4835 mensen. Eerder al zei wethouder Huijsmans tegen Omroep Delft: “Misschien meer nog dan geld, is het vinden van ruimte de grootste uitdaging in Delft.” En ruimte is er volop nodig om al die mensen woonplekken, plaats om te werken en gelegenheid tot recreatie te bieden.