Delft stopt met het gebruiken van Chinese camera's: 'We kunnen niet naïef zijn'
Delft stopt met het gebruiken van beveiligingscamera's van Chinese makelij. Dat heeft het stadsbestuur besloten nadat in februari al vragen ontstonden over de veiligheid van de camera's. De AIVD adviseerde eerder al te stoppen met het gebruiken van Chinese beveiligingsapparatuur, omdat spionage en uiteindelijk sabotage niet kunnen worden uitgesloten. Den Haag kijkt kritisch naar het gebruik ervan, maar ziet zelf geen groot risico en stopt dus nog niet met de camera's.
De gemeente Delft gaat alle Chinese beveiligingscamera's verwijderen. Dat deed de gemeenteraad na een motie van D66 en STIP, die de camera's van Hikvision wilden laten verdwijnen. Het beveiligingsrisico is aanzienlijk volgens de AIVD, die afgelopen jaar concludeerde dat China een 'offensief cyberprogramma' zou hebben tegen Nederland.
'We mogen dus niet naïef zijn', zei D66-raadslid Janne Gerritsen tijdens de raadsvergadering van vorige week. 'Spionage en sabotage kunnen moeilijk worden uitgesloten', citeerde ze. Toch gaat het haar niet alleen om de spionagemogelijkheden. Juist gemeenten moeten het goede voorbeeld geven door niet in zee te gaan met bedrijven die meewerken aan mensenrechtenschendingen, vindt Gerritsen. Camerabouwers Hikvision en Dahua zouden namelijk ook camera's leveren voor de interneringskampen voor Oeigoeren in China.
139 camera's in Den Haag
Delft heeft zelf weinig beveiligingscamera's van Chinese makelij in gebruik, eerder werd namelijk duidelijk dat die stad vier beveiligingscamera's heeft. Allen zijn ze geplaatst ter beveiliging van de spullen van de Delftse plantsoenendienst. In andere steden is dat anders: zo beveiligde de gemeente Den Haag verschillende gemeentelijke panden en verkeersontsluitingen.
Ook Zoetermeer is een gebruiker van diezelfde beveiligingscamera's van Hikvision. Zoetermeer was echter nog niet in staat te reageren op vragen van Omroep West over het gebruik van de camera's.
'Geen risico'
Voor Den Haag is het belang echter wat groter dan Delft en Zoetermeer. In de stad zijn zes jaar geleden 131 verkeerscamera's geplaatst van het Chinese bedrijf Hikvision. Ook heeft het stadsvastgoedbedrijf zes beveiligingscamera's van hetzelfde merk voor het gemeentelijk pand aan de Ferdinand Bolstraat staan en zijn er ook twee beveiligingscamera's geplaatst in de Scheveningse jachthaven. In totaal gaat het om 139 camera's.
Een woordvoerder van gemeente Den Haag stelt dat een besluit over de camera's nog niet aan de orde is, hoewel er wel wordt gekeken naar het ondernemen van actie: 'We zijn de inzet van camera's en sensoren in de stad nu kritisch aan het bekijken', vertelt de woordvoerder. Volgens Den Haag zou de informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten ook nog geen negatief advies hebben gegeven over het gebruik van de camera's- van Chinese makelij.
In heel Nederland een vraagstuk
De beveiligingscamera's maken volgens de gemeente Den Haag ook de lippen los in de rest van het land. De ophef over de beveiligingsmaterialen heeft ervoor gezorgd dat op veel plekken vraag is ontstaan naar een nieuwe aankoopprocedure. 'Dat speelt niet alleen in Den Haag, maar in alle gemeenten in Nederland. Daarover zijn we nu in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), we mogen nu geen merken uitsluiten namelijk. Dat zou nu wel moeten kunnen', aldus de woordvoerder van de gemeente Den Haag.
Volgens Delfts D66-raadslid Gerritsen zet het Delftse besluit een mooi precedent. Ze hoopt dat na Delft andere gemeenten volgen met het besluit. 'We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie. Je wil als gemeente gewoon niet in zee met dit soort bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dat willen we in Delft niet, maar dat moet je in geen enkele gemeente willen', sluit ze af.