Delft vangt na twaalf jaar toch asielzoekers op bij TU Delft: 'Moeten solidariteit tonen'
Delft gaat toch overstag: er komt tijdelijke opvang voor 200 asielzoekers in de stad. Dat heeft het stadsbestuur besloten in samenspraak met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De asielzoekers worden in ieder geval vijf maanden opgevangen op het zuidelijke deel van de universiteitscampus. Uit berichtgeving van de NOS bleek eerder dat Delft, samen met het Westland, al twaalf jaar geen asielzoekers heeft opgevangen.
De gemeente sloot samen met de TU Delft een overeenkomst voor het opvangen van de asielzoekers. Op de campus komen flexibele woonunits te staan met gemeenschappelijke voorzieningen.
'Wij begrijpen de noodzaak en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen', legt wethouder Lennart Harpe uit. 'Delft helpt graag mee aan een oplossing voor de kritieke situatie in Ter Apel. Het gemeentebestuur voelt zich dan ook geroepen in te gaan op het verzoek van de staatssecretaris voor de tijdelijke noodopvang van deze mensen.'
TU Delft levert grond
Tegenover de NOS verklaarde een woordvoerder van de gemeente twee weken geleden nog dat er geen ruimte voor een asielzoekerscentrum is, omdat Delft een 'compacte stad' is. Binnen de gemeentegrenzen was er geen geschikte ruimte en daarnaast wilde Delft zich focussen op de taak die de stad heeft om huizen te bouwen.
De TU Delft heeft dus een handje kunnen helpen wat betreft de opvanglocatie. De universiteit heeft eigen grond, die bestemd was voor bedrijvigheid, beschikbaar gesteld aan het COA. 'We zijn blij dat we kunnen helpen bij dit urgente maatschappelijke vraagstuk. We stellen daarom graag onze grond beschikbaar. Daarnaast bespreken we verder met het COA of en hoe we nog meer hulp kunnen bieden vanuit onze gemeenschap', zegt de Delftse rector magnificus Tim van der Hagen.
Nood bleek te hoog
De oproep voor extra plekken voor asielzoekers werd de laatste weken steeds luider. Vooral omdat bij de asielopvang in Ter Apel de noodtenten inmiddels zijn opgedoekt. Er moet daarom ruimte worden gezocht voor 300 asielzoekers. Delft geeft nu, na twaalf jaar verzaken, toch gehoor aan de roep voor asielopvang in de stad en vangt dus 200 asielzoekers op.
'Het is belangrijk dat wij onze solidariteit tonen. Zeker nu de nood in Ter Apel zo hoog is. Dankzij de inzet van alle betrokkenen, met name de TU Delft, is het gelukt om in een korte tijd een geschikte locatie te vinden. De mensen die straks bij ons in Delft verblijven, zijn van harte welkom', zegt burgemeester Marja van Bijsterveldt.
Woningen zo snel mogelijk beschikbaar
De gemeente heeft de bedrijven rond het universiteitsterrein op de hoogte gesteld van de komst van de asielzoekers. Inmiddels wordt het braakliggende terrein van de TU Delft voorbereid. Het streven van het COA is om de locatie zo snel mogelijk te openen: als de flexibele woonunits klaar zijn, kunnen de asielzoekers de woningen betrekken.