Delft verliest iconisch festival: Westerpop financieel niet haalbaar

De organisatie van Westerpop heeft besloten om te stoppen met het gratis toegankelijke Delftse popfestival. Het bestuur geeft aan dat na uitvoerig overleg en een risicoanalyse het festival in de huidige vorm niet meer haalbaar is. De belangrijkste reden is de aanhoudende inflatie. Het risico van een faillissement bij tegenvallende inkomsten door bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden is te groot geworden.
Westerpop 2019 | Foto: MDJ photography

In april dit jaar heeft Westerpop een garantiestelling aangevraagd bij de Gemeente Delft, voor het geval dat slecht weer het festival zou teisteren en eventueel verlies het gevolg is. Deze garantie zou allen kunnen worden ingezet bij een liquiditeitsprobleem van het festival.Op deze aanvraag is een negatieve reactie gekomen vanuit de Gemeente. Het bestuur betreurt dit besluit. “Het festival heeft in haar 35-jarig bestaan nooit met financiële problemen te maken gehad”.

De editie in 2025 zou een stijging in de begroting en dus ook de kosten laten zien van 40% sinds de pandemie. “We worden opgegeten door het inflatiemonster. Een festival van het kaliber van Westerpop is dan in deze vorm en tijd niet meer haalbaar, zeker als er geen risico’s kunnen worden afgedekt” zegt het bestuur.

De optie voor ticketverkoop is ook bekeken en beoordeeld. Volgens het bestuur past dit uiteindelijk toch niet in de visie zoals Westerpop die altijd voor ogen heeft gehad. De aangekondigde BTW-verhoging door het kabinet van 9% naar 21% zou vanaf 2026 invloed hebben op het artiestenbudget, omdat gages voor artiesten dan duurder worden.Daarnaast is de regeldruk rondom vergunningen en subsidies te hoog worden.

Geschiedenis
Het festival is in 1989 geïnitieerd door een aantal vrienden met de bedoeling om cultuur en plezier voor iedereen (organisatie, vrijwilligers en bezoekers) te combineren en zo laagdrempelig mogelijk te houden. Het bestuur zegt: “Na 30 edities is het een volwaardig festival geworden voor de regio en zelfs daarbuiten, met gemiddeld zo’n 15.000 tot 17.000 bezoekers.

Organisatie en vrijwilligers kijken terug op een geweldige reis sinds 1989: “Vele hoogtepunten, teveel om op te noemen, maken van 30 edities Westerpop een onvergetelijke reeks. Westerpop bedankt iedereen, die het festival een warm hart heeft toegedragen”.