Delft zet in op duurzame en betaalbare huisvesting

Woningcorporaties DUWO, Stedelink, Vidomes en Woonbron en hun huurdersorganisaties hebben samen met de Gemeente Delft nieuwe afspraken gemaakt om actuele maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Aerial van Voorhof en omgeving | Foto: Willem de Bie
 
De samenwerking richt zich op vier kernpunten: hittestress en wateroverlast, leefbaarheid, betaalbare huisvesting en verduurzaming. Door de impact van klimaatverandering, zoals hittegolven en hevige regenbuien, maken de partijen in 2025 een inventarisatie van de belangrijkste knelpunten in de stad. Op basis daarvan worden concrete maatregelen ontwikkeld om duurzame oplossingen voor bewoners te realiseren. 
 
Leefbaarheid in focuswijken 
Om de leefbaarheid in wijken als Buitenhof, Voorhof en Tanthof West te verbeteren, wordt verder gebouwd aan het Nationaal Programma Delft-West (Wij West). Dit initiatief richt zich op sociale cohesie en ondersteuning van bewoners.  

 

Voor het einde van 2025 willen de gemeente en corporaties een beter beeld krijgen van woonoverlast en tegelijkertijd meer aandacht besteden aan begeleiding en zorg voor kwetsbare bewoners. Ook wordt onderzocht hoe betaalbare werkruimtes in deze wijken kunnen worden gerealiseerd. 
 
Betaalbare woningen: stevige ambities 
Het tekort aan betaalbare woningen blijft een urgent probleem. Gemeente en corporaties streven naar een aandeel van minstens 33% sociale huurwoningen, exclusief studentenhuisvesting. In 2031 moet Delft beschikken over 17.000 sociale huurwoningen en 3.200 extra studentenwoningen.  

 

Voor studenten ligt de focus op nieuwbouwprojecten, deels met gedeelde voorzieningen. DUWO onderzoekt bovendien de mogelijkheid om extra woonlagen toe te voegen aan bestaande complexen, zoals aan de Korvezeestraat. 
 
Innovatieve woonvormen 
Ook nieuwe woonvormen krijgen aandacht. Vidomes start in 2025 een proef waarbij woningdelen wordt toegestaan zonder dat bewoners als één huishouden worden geregistreerd. Dit is een aantrekkelijke optie voor alleenstaande statushouders.  

 

Daarnaast worden hospita- en hospeswoningen gestimuleerd, en onderverhuur via platforms als Kamers met Aandacht wordt verder ontwikkeld.  

 

Verduurzaming tegen energiearmoede 
Om energiearmoede aan te pakken, wordt ingezet op het verduurzamen van woningen met een laag energielabel. DUWO richt zich de komende tien jaar op het verduurzamen van monumentale panden in de binnenstad. Tegelijkertijd start in 2025 de aanleg van het Open Warmtenet Delft, dat geothermische energie levert. Dit warmtenet vervangt het gasgebruik in onder andere de Multatulibuurt.  

 

Marjolein Vellekoop van Vidomes: ‘We pakken de komende jaren ook veel woningen aan die nog niet goed geïsoleerd zijn. Daarmee worden de woningen comfortabeler en daalt het energieverbruik. En ook met te warme woningen, de zogenaamde hittestress, in de zomer gaan we mee aan de slag.