Delfts Brunel Solar Team in Parijs

Terwijl de wereld zich klaarmaakt voor de Olympische Spelen in Parijs, richt het Brunel Solar Team zich op een andere uitdagende wedstrijd: de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Dit Delftse team van studenten zal met hun innovatieve zonneauto, Nuna12s, strijden voor hun vijfde titel. Onder leiding van oud-olympisch hockeycoach Marc Lammers bevindt het team zich in de laatste fase van hun intensieve voorbereiding.

Olympische Topsportmentaliteit

De voorbereidingen voor de Sasol Solar Challenge worden uitgevoerd met een mentaliteit vergelijkbaar met die van olympische atleten. Lammers, bekend van zijn succes met het Nederlandse damesteam in Athene en Beijing, heeft zijn expertise overgebracht op het Brunel Solar Team. In een inspirerende sessie op topsportcentrum Papendal werden de studenten gemotiveerd door de verhalen en ervaringen van olympische sporters. De overeenkomst tussen de uitdagingen van de Olympische Spelen en de Sasol Solar Challenge wordt benadrukt door Lammers: "Beide evenementen vereisen intensieve voorbereiding, een sterke teamgeest en het vermogen om onder druk te presteren."

Een Olympische Reis naar Parijs

Om de olympische geest te omarmen, reisde het Brunel Solar Team naar Parijs, het hart van de Olympische Spelen 2024. Hier kreeg hun zonneauto Nuna12s een speciaal olympisch tenue in de kleuren rood, wit, en blauw, met een illustratie van de oranje leeuw. Door de straten van Parijs, langs iconische locaties zoals de Eiffeltoren en het Louvre, werd de auto een symbool van Nederlandse innovatie en sportieve ambitie.

De Laatste Fase van Voorbereiding

Op 7 augustus vertrekt het team naar Zuid-Afrika voor de laatste voorbereidingen. De route van de race, van Kaapstad naar Johannesburg, wordt minutieus bestudeerd en getest. Teamleider Cato Kral legt uit: "Echt alles wordt tijdens deze testrit gelogd. Wanneer kunnen we het beste inhalen? Op welk moment staan de stoplichten op groen? Waar kunnen we files verwachten? Waar zijn veel hoogteverschillen?" Deze gedetailleerde aanpak is essentieel voor succes.

Technische Uitdagingen en Innovaties

Het rijden in de Nuna12s vereist speciale vaardigheden. Coureur Huub Kavelaars beschrijft zijn ervaring: “Nuna heeft dezelfde luchtweerstand als een zijspiegel van een personenauto en is dus heel aerodynamisch. Ik zit in vergelijking met een normale auto meer aan de zijkant en moet leren begrijpen hoe de wegligging is.” De training omvat ook het herkennen van geluiden die op gebreken kunnen wijzen, cruciaal voor de hoge snelheden en lage rijhoogte van de Nuna12s.

Ondersteuning van Alumni

In Pretoria, de hoofdstad van Zuid-Afrika, zal het team zich vestigen voor de laatste trainingsweken. Hier zullen alumni van het Brunel Solar Team zich bij hen voegen, ondersteunend op gebieden zoals foto-en videografie, meteorologie en operationele support. Deze uitgebreide ondersteuning creëert een Formule 1-achtige teamopstelling, waardoor het team optimaal kan presteren.

Het Aftellen is Begonnen

Met minder dan twee maanden te gaan tot de race op 13 september, is het Brunel Solar Team klaar om hun vaardigheden en innovatieve technologie te testen. De combinatie van een olympische mentaliteit, gedetailleerde voorbereiding, en technische expertise belooft een spannende deelname aan de Sasol Solar Challenge. Terwijl de wereld toekijkt naar de Olympische Spelen, is het Brunel Solar Team vastbesloten om hun eigen topresultaten te behalen in Zuid-Afrika.

Nuna in Parijs Foto: Jan Havekes
Nuna in het verkeer in Parijs Foto: Jan Havekes