Delftse ijsliefhebbers kunnen schaatsen in De Lier

De echte schaatsfanaat moet zijn heil zoeken buiten de grenzen van de Delftse gemeente. In De Lier gebruiken de ijsmeesters een minutieus sproeisysteem dat ervoor zorgt dat er over een nacht ijs gegaan kan worden. Daardoor kunnen de ijzers daar al voor iets anders dan klunen ingezet worden.
De ijsbaan aan de Kerkpolderweg in tijden dat er nog geschaatst kon worden | Foto: DIJC-Bertus

Anders dan in De Lier, is het aanbod aan locaties om te schaatsen in Delft zelf nog dunner dan het ijs op de sloten. In Delft is er één natuurijsbaan, te weten die aan de Kerkpolderweg van Delftse IJsclub Bertus. Maar op deze baan ligt geen ijs waarop geschaatst kan worden: “Het is jammer, maar het gaat al bijna dooien.”

Dat zegt een van de mensen van de ijsclub. Er staat wel water op het weiland, maar “wij hebben hier niet een asfaltlaag waarop een paar millimeter water wordt gespoten. Het duurt gewoon langer voordat dit is vastgevroren.” En aangezien de vorst al bijna het land verlaat, kan er aan de Kerkpolderweg voorlopig niet geschaatst worden.

Schipluiden
Ook in het dorp Schipluiden is er nog geen natuurijs. De lokale ijsvereniging Vlietland houdt de ijsdikte daar goed in de gaten. Zij schrijven op hun website: “IJsdikte: 32 mm bij de dorpskant tot 37 mm aan de polderkant!” Voor nu is deze baan nog gesloten, maar de ijsmeesters hebben goede hoop daar binnenkort open te kunnen.