Delftse Monitor Koopwoningmarkt: ‘Prijzen 13,6% hoger dan een jaar eerder’
De huizenprijzen zijn hard aan het stijgen, volgens de monitor van het Expertisecentrum Woningwaarde. Dit centrum is onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU. Het kenniscentrum wijst een aantal redenen voor de stijging aan: schaarste op de woningmarkt, krapte op de arbeidsmarkt en een licht gedaalde hypotheekrente.
‘De woningmarkt komt steeds meer onder druk te staan’, dat concludeert het Expertisecentrum uit de cijfers in de Monitor Koopwoningmarkt. De mediane verkoopprijs steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 7,2 procent ten opzicht van het eerste kwartaal. Daarmee ligt de prijs 13,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het centrum noemt deze stijging ‘uitzonderlijk’. Echter ligt het prijsniveau, gecorrigeerd voor inflatie, volgens de experts lager dan midden 2022, toen de prijzen tot een ongekend kookpunt kwamen.
15.000 per kwartaal
Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de wederom hard stijgende huizenprijzen. Ten eerste is er krapte op de woningmarkt. Zo noemt het centrum het aantal van 15.000 per kwartaal te koop staande nieuwbouwwoningen ‘historisch laag’. Daarbij schrijft men dat het aantal te koop staande woningen ongeveer hetzelfde blijft, terwijl de vraag groeit.
Een andere reden voor prijsstijging is de krapte op de arbeidsmarkt. Personeel is moeilijk te vinden en om toch werknemers te vinden bieden bedrijven hogere salarissen. Dit leidt ertoe dat meer huishoudens in aanmerking komen voor een hypotheek en dus tot een hogere vraag op de markt, waardoor de prijzen omhoog gaan.
Ook een licht gedaalde hypotheekrente helpt de prijzen omhoog. Door deze daling kunnen mensen meer geld lenen. Ook dit draagt eraan bij dat er meer vraag komt op de woningmarkt.