Delftse supermilieuman ervaart ‘gigantisch effect’ statiemonnie

“Het effect is gigantisch. Vóór 1 april 2023 raapte ik per jaar zo’n 7.000 blikjes van de straten in Delft. En dit jaar kom ik, denk ik, nog niet aan de duizend…”

 
De nu 72-jarige Henk Tetteroo is vermoedelijk de enige Nederlander die echt elke dag de invloed merkt van het statiegeld op blikjes, dat in april vorig jaar wettelijk werd ingevoerd. Als er iemand is die uit eigen ervaring kan vertellen hoeveel rotzooi dat scheelt op straat, in wegbermen en sloten, dan is hij het. Tetteroo is namelijk supersuper begaan met het milieu. Hij houdt al tijden lang uiterst secuur bij wat hij dagelijks doet, laat, en vindt om de natuur te sparen. 

 

Zo gaat hij bij zijn toch al zuinige douchebeurten in een teiltje staan. Zo vangt hij nog zoveel mogelijk water op voor hergebruik. Zijn prakkie eten haalt hij meteen van het gas af als het water kookt. In een hooikist laat hij het daarna doorwarmen. Hij heeft geen vaatwasser, geen auto, vliegt niet, eet geen vlees. Uiteraard verzamelt hij oud papier. Van toegestuurde post bewaart hij de enveloppen. Voor hergebruik als hij zelf een brief verstuurt.  

 

Jaarboekjes 
Al langer raapte hij plastic flessen van straat. Hij merkte ogenblikkelijk hoeveel minder hij ervan aantrof, toen daarop statiegeld werd ingevoerd. Daarna pleitte hij er jarenlang voor om ook voor blikjes zo’n heffing in te voeren. Dat deed hij in boekjes, waarin hij minutieus bijhield wat hij persoonlijk afgelopen jaar allemaal had gedaan om het milieu te ontzien. Hoeveel hij had bespaard aan stroom, gas en water en CO2-uitstoot met zijn strikte leefwijze. 

 

Tetteroo, voormalig leraar Nederlands en nu gepensioneerd, begon in 2013 met die bijzondere jaarboekjes. Vorig jaar lente werd eindelijk landelijk gehoor gegeven aan zijn herhaalde oproep om nou toch ook de milieuvervuiling door blikjes aan te pakken. Op 1 april 2023 werd ingevoerd dat iedereen 15 cent statiegeld moest betalen voor elk blikje drank.  
“Ik merkte het onmiddellijk. Meteen veel minder blikjes op straat. Ik weet dat dus exact, omdat ik jaren lang precies heb bijgehouden hoeveel ik er vond.” 

 

Max Verstappen rotzooi 
De grote afname van weggegooide blikjes in de openbare ruimte doet hem vanzelfsprekend goed. Maar het kan – en moet, vindt hij – nog altijd beter. Dat vindt ook stichting Verpact, de landelijke organisatie voor verpakkingen, waarvan ‘Statiegeld Nederland’ een onderdeel is. Met populair bedoelde tv-reclames als ‘statiemonnie’ probeert die nu vooral jongeren te bewegen om toch ook hun lege drankblikjes terug te brengen.  

 

Dat is hard nodig ook, ervaart Henk Tetteroo. Want wat hem opvalt, laat hij zien met een zak vol plat gestampte blikjes: “Eénderde van alles wat ik nog vind is van Red Bull. Kijk, een enorme viezigheid. Allemaal Max Verstappen rotzooi. En ze laten ook nog de verpakking ervan op straat achter.” 

 

Het is voor de Delftse milieusuperman de vraag of tv-reclame of aanspreken op gedrag daartegen helpt. “Veel mensen laten zich toch leiden door geld. Verhoog daarom het statiegeld van nu 15 cent per blikje naar 25 of 50 cent. Dat stimuleert nog meer om elk blikje weer zonder deuken in te leveren.”