Delftse voegrobot voegt innovatie toe aan de bouwsector

Het voegen van gevels is een tijdrovende, zware en precieze klus. Metselaars vinden dit vaak een belastend onderdeel van hun werk, vooral omdat het hun armen en schouders zwaar belast. Maar wat als een robot deze taak kan overnemen? Twee studenten van de minor Robotica aan de TU Delft, Tristan Little en Rob Krüger, werken aan een baanbrekende oplossing: de voegrobot. In Delft Centraal sprak ik met hen over de manier waarop dit idee tot stand kwam en over de toekomstmogelijkheden.

Rob Krüger en Tristan Little met Frans van Rijnswou | Foto: Antoinet Bouman
 
Het idee voor de voegrobot kwam van Maikel Schouw, ondernemer bij SMB Geveltechniek. “Tijdens een Kennissprint bij RoboHouse, een fieldlab van de TU Delft, worden ondernemers gestimuleerd om samen te innoveren met robotica,” vertelt Tristan. “Daar ontstond het idee voor deze robot. Met hulp van Bouwend Nederland en andere sponsoren konden wij als studenten ermee aan de slag.” De voegrobot is een voorbeeld van hoe robotica en menselijke expertise samenkomen om de bouwsector te transformeren.

 

Startpunt creëren met bestaande oplossingen
Hoewel Tristan en Rob experts zijn in robotica, moesten ze zich eerst verdiepen in de bouwwereld. “Een van onze vakken, Designer Robotics, helpt ons hierbij,” legt Tristan uit. “We kijken naar bestaande oplossingen, zoals metselrobots, om daarvan te leren. Voor voegen bestond zoiets nog niet, maar met die kennis hebben we een startpunt gecreëerd.”

 

Technische uitdagingen
Rob licht toe dat het ontwikkelen van een robot voor de bouwsector uitdagend is. “De robot moet werken in een buitenomgeving, met regen en wind. Hij wordt met verticale rails aan de muur bevestigd en beweegt zichzelf omhoog. Het huidige prototype gebruikt wielen met wrijving, maar een tandheugelsysteem zou in de toekomst robuuster zijn.” De complexiteit zit in de diversiteit van gevels, waardoor standaardoplossingen zoals kabelsystemen niet toepasbaar zijn.

 

Gebruiksvriendelijkheid
Een belangrijk uitgangspunt is dat metselaars zonder technische kennis van een robot wel gemakkelijk daarmee moeten kunnen werken. “We hebben het proces nagebootst dat metselaars al kennen: mortel aanbrengen, gladstrijken en afborstelen,” aldus Rob. “Door dit te automatiseren, blijft het werk herkenbaar en toegankelijk. Regelmatig hebben we contact met Maikel Schouw om feedback te krijgen en de robot verder te verbeteren.”

 

Toekomstperspectief
De voegrobot wordt specifiek voor SMB Geveltechniek ontwikkeld, maar heeft mogelijk een bredere toekomst in de bouwsector. “Voegen is niet alleen zwaar en saai werk, maar ook veelvoorkomend,” benadrukt Tristan. “Met de huidige tekorten
aan metselaars kan een robot helpen het werk efficiënter te maken. De robot neemt het repetitieve werk over, terwijl de metselaar zich op de afwerking richt.” Hoewel er nog uitdagingen zijn, lijkt de toekomst van voegen met robots veelbelovend.

 

Demodag
Op 23 januari presenteert het team hun prototype tijdens een demodag. “De basisfunctionaliteit is er al,” vertelt Tristan enthousiast. “In de volgende fase gaan computer science-studenten aan de slag met de software om de robot autonoom te laten werken. Voor nu richten wij ons op de hardware en de mechanica.”