Delvenaar (80) krijgt speld voor inzet bij Gilde Delft

Delvenaar Kees de Graaff (80) heeft een onderscheiding van Gilde Nederland gekregen voor zijn inzet in het bestuur van Gilde Delft. Dit was op dinsdag 9 januari. Hij is daarmee de eerste vrijwilliger van Gilde Delft die de gouden Gildespeld ontvangt. Afgelopen zomer ontving een Delftse gildevrijwilliger al een zilveren Gildespeld.
Jacques Hageraats en Kees de Graaff met de gouden Gildespeld | Thijs Tuurenhout

“Het is een vrij bijzondere onderscheiding”, aldus voorzitter Arthur Bolder van Gilde Delft, “als lokaal Gilde kunnen wij bronzen spelden uitreiken aan vrijwilligers die bijzondere verrichtingen voor het Gilde Delft hebben gedaan. De gouden spelden kunnen alleen worden uitgereikt door het landelijk gilde, Gilde Nederland.”

Bolder geeft aan dat winnaars van de gouden Gildespeld zich, naast de lokale verrichtingen, zich ook voor het overkoepelende landelijke Gilde moeten inzetten. “Kees is al sinds 2004 bij Gilde Delft betrokken, en zit nu zo’n 15 jaar in het bestuur als voorzitter. Ook heeft hij landelijk veel voor de Gildes betekend.” Voorzitter van de Gilde Nederland, Jacques Hageraats, reikte de onderscheiding uit.

Gilde Delft
Gilde Delft bestaat uit meerdere onderdelen. Ze organiseren bijvoorbeeld stadswandelingen met gidsen. Deze zijn van februari tot en met november dagelijks vanaf 14.00 uur. Verder zijn de wandelingen het hele jaar door op aanvraag te doen.

Ook is er het project SamenSpraak. Hierbij wordt een vrijwilliger gekoppeld aan een anderstalige. Op informele wijze (meestal gewoon door gesprekken) wordt deze anderstalige de Nederlandse taal bijgebracht. Het is geen echte les Nederlands, maar de deelnemers leren informeel taalgebruik.

Bronzen Gildespelden
“Wij mogen als Gilde Delft bronzen Gildespelden uitreiken. Dat doen wij standaard aan mensen die zich tien jaar vrijwillig hebben ingezet bij ons”, vertelt Bolder. En dat is nu dan ook gebeurd. Zes vrijwilligers van SamenSpraak ontvingen een bronzen Gildespeld.

De onderscheide vrijwilligers van SamenSpraak | Thijs Tuurenhout