Demonstrerende studenten bezetten gebouw TU Delft

Een groep van zo’n 50 studenten heeft de grote hal van het faculteitsgebouw van Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) op de TU-campus bezet. Dit gebeurde op maandag 19 februari. De studenten eisen dat de universiteit banden breekt met de fossiele industrie en dat de Technische Universiteit Delft gedemocratiseerd wordt.
Studenten bezetten de grote hal van faculteitsgebouw Mechanical Engineering TU Delft | © End Fossil: Occupy!

Tussen 10.30 uur en 11.00 uur begonnen de demonstranten namens organisatie End Fossil: Occupy! met de bezetting. Er was gedurende de dag een programma sprekers, workshops en discussies. “Het idee is om hier drie dagen te blijven”, aldus Tom Twigt, één van de demonstranten. De studenten zijn echter op maandag al de bezette plek uitgezet.

Vrijheid van meningsuiting

Naast het protest tegen de banden van de TU met de fossiele industrie, staat het onderwerp ‘democratisering van de universiteit’ op de agenda. Twigt vertelt hierover: “Een tijdje terug zei de rector dat er op de universiteit geen vrijheid van meningsuiting meer mag zijn. Dit heeft heel veel studenten boos gemaakt.”

Mededemonstrant Alex (wil niet met achternaam genoemd worden) steunt Twigt daarin: “We worden alleen maar opgeleid om bepaalde problemen op een technische manier op te lossen. Mogen we ook discussie hebben over welke problemen we oplossen, en waarom?"
Livestream
In een livestream van een talkshow van de TU Delft op 7 december 2023 zei rector magnificus Tim van der Hagen namens het college van bestuur dat vrijheid van meningsuiting niet thuishoort op de campus. Het debat dat tijdens die livestream werd gevoerd, ging over het lopende conflict tussen Israël en Palestina. Een versie van de livestream die later op YouTube verscheen was geknipt, waardoor de meest belastende uitspraken niet langer online stonden. Universiteitskrant Delta vond de weggeknipte delen terug, waarna Van der Hagen met een statement kwam waarin hij zijn woorden terugnam.

Van der Hagen in zijn statement: “Ik heb tijdens de talkshow een onhandige formulering gebruikt die de verkeerde indruk kon wekken dat op de campus geen vrijheid van meningsuiting zou gelden. Dat gevoel bekroop mij al tijdens de talkshow maar ik zag toen geen mogelijkheid om dat ter plekke recht te zetten.”

Eerdere acties

Het is niet de eerste keer dat de actiegroep een deel van de universiteit bezet. Vorig jaar februari lag de focus op het weren van een aantal grote vervuilers bij de Delft Career Days, een jaarlijkse carrièrebeurs van de TU Delft. De actiegroep End Fossil Occupy ziet deze protestactie als succesvol. Volgens hen vanwege het protest voor gekozen dat verschillende oliegiganten niet welkom waren op de carrièrebeurs.

De organisatoren van Delft Career Days ontkennen echter dat protesten van Occupy invloed hadden op de beslissing deze grote bedrijven dit jaar niet uit te nodigen. Een woordvoerder zegt: “vanuit studenten is er de behoefte is om duurzame bedrijven te leren kennen, en wij hebben daarom gekozen om duurzame bedrijven meer ruimte te geven op de beurs.” Bovendien zegt hij: “Wij besloten dit al in midden oktober, terwijl we Occupy pas twee weken geleden spraken.”