Dertien onderzoekers van TU Delft ontvangen Veni beurs

Vanuit het NWO-talentprogramma ontvangen 174 recent gepromoveerde onderzoekers een beurs ter waarde van maximaal 320.000 euro. Dertien van de voor deze Veni beurs uitgekozen onderzoekers zijn verbonden aan de TU Delft.
TU Delft | Foto: Unsplash

De dertien Delftse ontvangers van de Veni beurs houden zich met uiteenlopende onderzoeksvelden bezig; van onderzoek dat hopelijk tot een methode leidt waarin kankerpatiënten minder bestraling nodig hebben om te genezen, tot een onderzoek naar het gebruik van een eigenschap van licht, de polarisatie, om organische moleculen op te sporen in de ruimte. Met deze laatste methode zou dus wellicht gezocht kunnen worden naar buitenaards leven. Meer over deze en de andere onderzoeken die door de Veni beurs ondersteund worden, staat op deze webpagina van de TU Delft.

Veni beurs 
De Veni beurs is onderdeel van het NWO-talentprogramma. Dit programma is bedoeld om veelbelovende onderzoekers te ondersteunen in hun werk. De Veni beurs is onderdeel van een pakket aan beurzen, de veni, vidi en vici beurzen. Deze namen zijn een verwijzing naar een uitspraak die doorgaans wordt toegeschreven aan Julius Caesar, ‘Veni, vidi, vici’ betekent ‘Ik kwam, ik zag en ik overwon’. In dit programma van het NWO zijn de Veni beurzen voor onderzoekers die net gepromoveerd zijn en dus nog komen. De Vidi beurzen zijn voor onderzoekers met enige ervaring — ze hebben al iets gezien. Deze kunnen echter wellicht een steun in de rug gebruiken om hun onderzoek een eigen richting te geven. De Vici beurzen zijn voor ervaren ‘senior onderzoekers’.