Deskundige: juist belangrijk om kinderen risico’s te laten nemen op speeltoestellen
Kinderen moeten juist meer risico's nemen in de speeltuin. Dat zegt expert Mieke Cotterink als ze hoort dat een speeltuin in Delft een speeltoestel wil verwijderen omdat het te gevaarlijk is. ‘Het is juist belangrijk om de grenzen op te zoeken en er misschien soms overheen te gaan.'
Volgens speeltuin Westerhonk in Delft is de houten trein die ze pas een jaar hebben levensgevaarlijk. Kleine kinderen zouden van de trein kunnen vallen en met hun vingers tussen het hout kunnen komen. De speeltuin wil ook van het speeltoestel af omdat kinderen er weinig gebruik van maken en het toestel het zicht blokkeert van de beheerders op de rest van de speeltuin.
'Mogen kinderen ook nog kind zijn of gaan we ze inpakken in noppenfolie', was een veelgehoorde reactie op sociale media naar aanleiding van het nieuws. Veel mensen vragen zich af of we niet te voorzichtig met kinderen zijn geworden: 'Ik zou die trein hier zo in de tuin zetten.'
Risico’s nemen helpt juist
Dagelijks melden zich ongeveer tweehonderd kinderen op de spoedeisende hulp blijkt uit landelijke cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL, een groot deel door een val van een speeltoestel. De afgelopen tien jaar zijn deze cijfers ongeveer gelijk gebleven. Een paar jaar geleden raakten kinderen in Alphen aan den Rijn en in Den Haag nog ernstig gewond na vallen.
'Als het een schaafwond of een bult oplevert dan is dat niet zo erg. Zolang het speeltoestel aan de wettelijke eisen voldoet', Mieke Cotterink, onderzoeker bij kenniscentrum VeiligheidNL
Volgens Mieke Cotterink kan dat aantal ongelukken juist naar beneden gebracht worden door kinderen meer vrijheid te geven. Cotterink is onderzoeker veilig opgroeien bij kenniscentrum VeiligheidNL. 'Het is juist zo belangrijk om die grenzen op te zoeken en er misschien soms overheen te gaan', zegt ze. 'Kinderen leren van ervaringen. Als ze die ervaring niet opdoen dan kunnen ze het een volgende keer niet anders doen.'
Laatste jaren meer nadruk op risico’s nemen
Volgens Cotterink hebben kleinere gezinnen er mogelijk toe geleid dat ouders deze eeuw meer op hun kind zijn gaan letten en kritischer zijn geworden op speeltoestellen. 'Tegenwoordig zitten we er steeds meer bovenop. Dat is te zien in bijvoorbeeld de richtlijnen. Er komt ook steeds meer onderzoek dat kinderen motoriek minder vaardig zijn geworden'. Sinds een paar jaar is er volgens de onderzoekster meer aandacht voor 'risicovol spelen', waarbij kinderen meer ruimte krijgen om fouten te maken.
Een speeltoestel moet wel voldoen aan de wettelijke eisen bij aanschaf. Er zijn onder andere afspraken over de ondergrond en de valhoogte. Speeltuinen zijn ook verplicht om onderhoud en controle uit te voeren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert dat. Het afgelopen jaar heeft de NVWA zevenhonderd speeltoestellen gecontroleerd, 99 procent daarvan was veilig. 'Het is altijd belangrijk dat een kind zelf een goede inschatting kan maken', zegt Cotterink.
Ouders kunnen volgens Cotterink ook meer doen: 'Wat je vaak ziet is dat ze op een bankje zitten op hun telefoon en geen idee hebben wat hun kind doet. Dat is zonde. Daardoor kan je ook niet inschatten wat je kind aankan.' Ze roept ouders dan ook op te kijken naar hun kinderen.
De speeltuin in Delft wil ondertussen nog steeds van de houten trein af. Volgens de speeltuin voldeed de houten trein aan de wettelijke eisen bij aanschaf, maar maken ze zich in de praktijk nu toch zorgen om de kleine kinderen. De speeltuin is op zoek naar een instantie die de houten trein zou willen overnemen. Mocht dat niet lukken dan laat de speeltuin de trein vermaken.