Nieuw onderzoekscentrum waar TU Delft aan meewerkt bereid ons voor op toekomstige pandemieën
De TU Delft schrijft in een persbericht dat de COVID-19 crisis op pijnlijke wijze heeft aangetoond hoe kwetsbaar onze samenleving is voor rampen. ‘’Klimaatverandering en overbevolking zorgen voor frequentere en ernstigere extreme weersomstandigheden. Dit houdt verband met het risico van nieuwe besmettelijke ziekten, zoals we de afgelopen decennia hebben gezien’’ aldus de TU.
Al gelezen? Delft Chamber Music Festival is live te bezoeken >
Het nieuwe PDPC moet het momentum van COVID-19 om gaan zetten in een duurzame investering in wetenschappelijke en technologische innovatie. ‘’Laten we dan de lessen die we nu leren meenemen om te zien: hoe voorkom je dit in de toekomst? En als het niet helemaal te voorkomen is: hoe pik je zo snel mogelijk op of er iets geks aan het ontstaan is, en wat doe je daar dan vervolgens mee?’’’, aldus hoogleraar Marion Koopmans, hoofd afdeling Viroscience Erasmus MC en lid van het OMT.
Rampen
Hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft Bas Jonkman, onderzoekt waterrampen, overstromingsrisico’s en de maatregelen om dit soort rampen te voorkomen. ‘’Niet alleen nu een veilige stad inrichten, maar juist ook een veilige deltastad van de toekomst die goed bestand is tegen rampen en toekomstige gezondheidsrisico’s”, aldus Jonkman.
Daarnaast zal ook hoogleraar empirische sociologie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, Pearl Dysktra, zich aansluiten bij het PDPC. Dykstra onderzoek de levensloop van mensen en hoe deze beïnvloed wordt door pandemieën en rampen. ‘’Het PDPC biedt een unieke kans om discipline-overstijgend met elkaar samen te werken’’, stelt Dykstra.
Rioolwateronderzoek
Er wordt al gezamenlijk onderzoek gedaan door het Erasmus MC, TU Delft en de Erasmus Universiteit. Samen met kennisinstituut voor waterbeheer KWR en GGD Rotterdam doen ze rioolwateronderzoek om zicht te krijgen op de circulatie van het virus en beter voorbereid zijn op virusuitbraken.
Reinier De Graaf Gasthuis koopt nieuwe bloemen voor 'Compassiebeer' >
‘’Het rioolwateronderzoek biedt kansen om ondergrondse data te vergelijken met de bovengrondse data. Hiermee kunnen early warning dreigingen worden gemeten bij de KWR en kan de GGD vervolgens de modellen en mogelijke maatregelen die uit de data volgen in praktijk brengen,’’ aldus de TU Delft.
Bekijk hier de video van de opening van het PDPC: