‘Doe het niet!’, tientallen TU’ers protesteren opnieuw tegen bezuinigingen

‘Studeren is een recht, geen privilege!’ en ‘Doe het niet!’, klonk het woensdagmiddag op de campus van de TU Delft. TU-studenten en medewerkers protesteerden er opnieuw tegen de voorgenomen miljardenbezuinigingen op het hoger onderwijs.

 
Zo’n vijftig medewerkers en studenten waren woensdagmiddag aanwezig bij het door de VSSD georganiseerde protest dat in allerijl was opgetuigd nadat actiegroep WOinActie een paar dagen landelijke acties aankondigde. Dat schrijft TU Delft-nieuwsplaform Delta.

 

Democratisch
Iets na de begintijd van 13.00 uur overleggen een paar actievoerders nog druk over welke route de walk-out zal volgen. De toegestroomde aanwezigen beslissen vervolgens – democratisch – of het een lawaai- of stille mars wordt. Op een persoon na, kiest iedereen voor de optie met lawaai.

 

Na het besluit om flink geluid te produceren is het verzoek de leuzen te herhalen die tijdens een eerdere walk-out en een massaal protest op het Malieveld veelvuldig werden geroepen. ‘Onderwijs is een recht, geen privilege’, ‘Studenten en werknemers samen sterk’ en ‘Zonder werknemers geen studenten’, scandeert de groep. De kreet ‘3000 euro op je muil’ komt te vervallen, nu de coalitie bereid is om de langstudeerboete te schrappen.

 

In beweging
Dan komt de stoet in beweging. Achteraan wappert een grote vlag met daarop het TU-logo. Als de groep na een minuut stilvalt zwengelt vice-rector magnificus Tim van der Hagen, ook nu weer aanwezig, de boel aan. ‘Studeren is een recht, geen privilege’ roept hij voor, de andere aanwezigen vallen hem massaal bij.

 

De menigte voert vervolgens onder toeziend oog van twee beveiligers langs de faculteiten Technische Natuurwetenschappen, Civiele Techniek & Geowetenschappen, Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, Mechanical Engineering en Industrieel Ontwerpen om uiteindelijk te eindigen op het beginpunt voor de Aula.

 

Fluiten
Ook elders in het land kwamen woensdag studenten en medewerkers in actie. In Tilburg, Leiden, Utrecht, Groningen en Rotterdam was net als in Delft een walk-out, in Nijmegen fietsten deelnemers naar het gemeentehuis, in Enschede en Maastricht waren betogingen in het stadscentrum en in Amsterdam vormden actievoerders een symbolische menselijke ketting rond het gebouw, ‘om de universiteit te beschermen’. Met de landelijke acties laten medewerkers nog een keer duidelijk weten dat de geplande bezuinigen op hoger onderwijs van tafel moeten.

 

In een statement roept de VSSD op om dat te blijven doen. “Een miljard euro aan bezuinigen betekent een bezuiniging van meer dan 1000 per student. Dat is 1000 euro aan minder onderwijs, onderzoeks-subsidies, beurzen of salaris van personeel. Dit is niet een investering in één persoon, maar in de kennis van de toekomst voor iedereen. Bezuinigingen betekenen bijvoorbeeld minder kennis over stevige dijken en minder onderzoek naar nieuwe medicijnen tegen kanker. Het van tafel gaan van de langstudeerboete laat zien dat er echt wat kan veranderen als wij ons samen uitspreken.”

 

Bron: Delta