DUWO bespaart met slimme thermostaat bij Roland Holstlaan in Delft enorm veel gas
DUWO heeft bij de Roland Holstlaan in Delft in één jaar ca. 20 procent gas bespaard. Daarmee heeft de studentenhuisvestingorganisatie een uitstoot bespaard die op hetzelfde neerkomt als zo'n 750.000 kilometer met de trein of 2364 gekapte bomen.
Samen met fabrikant Kieback & Peter begon DUWO in 2019 met een proef bij de Roland Holstlaan. Alle 375 studentenwoningen in het complex werden uitgerust met een slimme thermostaat van Kieback & Peter. Guido van Poppel van DUWO stelt dat deze thermostaat in staat is om zich automatisch aan te passen aan het gebruik van de ruimte.
Raam
Via een radiatorventiel en een zelflerende ruimtesensor wordt een vernuftig stukje techniek toegepast in de DUWO-woningen. Via draadloze aansturing meet de ruimtesensor of er personen aanwezig zijn in de ruimte. Met deze metingen stelt de slimme sensor een gebruikersprofiel op en houdt dit steeds bij.
Delftse woningeigenaren en huurders gaan meer woonlasten betalen in 2021 >
Daarnaast hoeven de studenten zich ook niet druk te maken als ze een keer de radiator uit vergeten te zetten of per ongeluk een raam open zetten terwijl de verwarming brandt; dan zorgt de slimme meter ervoor dat de radiator automatisch vier graden naar beneden gaat.
Van Poppel is erg enthousiast over de proef met Kieback & Peter. Niet alleen omdat het ruim 26.000 kuub gas heeft bespaard of 47 ton CO2 heeft verminderd, maar juist ook omdat de studenten erg enthousiast waren over de slimme thermometers.
Onbegrijpelijk
Daarom zou DUWO graag de thermostaat bij meer van haar complexen installeren. Maar dat lijkt voorlopig nog niet mogelijk: ‘’Het is onbegrijpelijk, dat het binnen het huidige stelsel voor verhuurders onmogelijk is om de kosten van dit soort kleine ingrepen ook daadwerkelijk te dekken. De impact op het gasgebruik en de CO₂-uitstoot is immers groot!” zo stelt Van Poppel in het rapport van Kieback & Peter.
De gemaakte kosten zouden volgens Van Poppel uiterlijk binnen vier jaar worden terugverdiend. Daarnaast heeft volgens het rapport de ruimtesensor nog meer voordelen. Eén ruimtesensor kan namelijk vier radiatoren tegelijk aansturen en de sensoren behoeven geen hak- en breekwerk. Dit komt doordat ze gevoed worden met een minuscuul geïntegreerd zonnepaneel.
Oudere gebouwen
Hierdoor behoeft de ruimtesensor geen elektrische voeding en gaat de installatie vlug waardoor de ruimte weer snel in gebruik genomen kan worden. En de donkere dagen overbrugt de thermostaat ook gemakkelijk met de geïntegreerde batterij en zelfs een klein beetje licht is al genoeg om het zonnepaneel van energie te voorzien.
TU Delft hoogleraren: verhogen van de luchtvochtigheid voorkomt verspreiding corona >
Daarbij komt volgens Kieback & Peter dat dit de thermostaat ook uitermate geschikt maakt voor oudere gebouwen: ‘’De ruimteregeling is eveneens inzetbaar in gebouwen waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid voor individuele bemetering hebben,’’ zo schrijft Kieback & Peter.