Een kijkje in het onderwijs voor zij-instromers
Van 15 tot en met 24 januari staat Delft in het teken van ‘De Week van de Zij-instromer’, een evenement georganiseerd door Leraar van Buiten. Deze week biedt professionals die een carrièreswitch overwegen de kans om het onderwijs van dichtbij te ervaren. Ik sprak met Jantine de Vries van Leraar van Buiten en Pim Struik, docent natuurkunde aan het Stanislascollege, over zij-instroom en de waarde van een frisse blik in het onderwijs.
Wat is Leraar van Buiten
Jantine de Vries legt uit: "Leraar van Buiten is ontstaan uit een samenwerking van scholen in de regio. Het is een platform dat mensen helpt om na te denken over een mogelijke stap naar het onderwijs. We begeleiden hen in hun zoektocht: welke stappen moet je zetten, welke opleiding heb je nodig, en welk type onderwijs past bij je? Of je nu voor voortgezet onderwijs, MBO, of een specifiek vak kiest, wij bieden ondersteuning bij deze keuzes."
Wat houdt zij-instroom in
Een zij-instromer is iemand die vanuit een ander beroep overstapt naar het leraarschap. Jantine legt uit hoe dit werkt: "Als zij-instromer kun je meteen aan de slag als docent, ook al ben je nog niet volledig bevoegd. Tijdens je werk volg je dan een lerarenopleiding om de benodigde kwalificaties te behalen. Je bent dus in dienst bij een school terwijl je je bevoegdheid haalt." Over de eerste stappen die een potentiële zij-instromer moet zetten, is Jantine duidelijk: "Je kunt zelf op onderzoek uitgaan en contact opnemen met ons. Wij zorgen ervoor dat je toegang krijgt tot de juiste opleidingen en beoordelen of je al voldoende inhoudelijke kennis hebt. Zo niet, dan kijken we wat er nodig is om je klaar te stomen voor het vak."
Waarom zijn zij-instromers zo belangrijk
Het lerarentekort is een groeiend probleem. Vooral vakken zoals Nederlands en wiskunde kampen met een tekort. Jantine: "Zij-instromers brengen waardevolle praktijkervaring mee. Ze kunnen leerlingen laten zien waarom bepaalde kennis belangrijk is in het werkende leven. Daarnaast zien we een terugloop in het aantal jonge studenten dat voor een lerarenopleiding kiest. Zij-instromers zijn broodnodig om dit tekort op te vangen."
De ervaring zij-instromer Pim Struik
Pim Struik, ooit projectleider bij technologiebedrijf Prime Vision, maakte drie jaar geleden de overstap naar het onderwijs. "Mijn werk in de IT was interessant, maar na een aantal projecten begon ik me af te vragen: wil ik dit echt mijn hele loopbaan blijven doen? Ik wilde iets anders proberen, bij voorkeur met jonge mensen." Hij begon kleinschalig. "Op de basisschool van mijn dochter gaf ik lesjes digitale vaardigheden. Als je wilt weten of het onderwijs iets voor je is, raad ik aan om dat eens te proberen. Loop een school binnen en stel de vraag; de deur staat altijd open." Voor Pim smaakte deze ervaring naar meer. "Ik vond het leuk om te zien hoe leerlingen met mijn lessen aan de slag gingen. Uiteindelijk koos ik voor natuurkunde, omdat dat altijd naast wiskunde mijn favoriete vak was. Het past beter bij mijn interesses dan het primair onderwijs."
Wat biedt De Week van de Zij-instromer
De Week van de Zij-instromer begint op 15 januari met een startbijeenkomst. Jantine: "We willen laten zien hoe mooi het onderwijs is en mensen enthousiasmeren om na te denken of dit bij hen past. Tijdens de week kunnen deelnemers kennismaken met verschillende scholen en zelfs lesjes geven. Zo krijgen ze een goed beeld van wat het leraarschap inhoudt."
Met meer dan 50 aanmeldingen voor de startavond is Jantine tevreden: "Het is een unieke kans om niet alleen te lezen over het onderwijs, maar het zelf te ervaren. Mensen kunnen meelopen op scholen, meerdere dagdelen invullen, en ontdekken welk type onderwijs bij hen past."
Pim sluit af met een advies: "Weet goed waar je aan begint. Het is een grote stap, maar ook een mooie. Ga vooral op scholen kijken en laat je goed informeren. Als je erachter komt dat het niets voor je is, is dat ook waardevol om te weten."